Hlavní obsah

Kličko je pyšný na odvahu obyvatel Kyjeva, tvrzení o obklíčení města popřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Zatímco se k ukrajinskému hlavnímu městu Kyjevu blíží ruské jednotky, starosta města Vitalij Kličko vyzdvihl odhodlání jeho obyvatel město bránit. Přiznal ale, že neví, jak dlouho obránci vydrží. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu AP. Během rozhovoru ale měl také uvést, že lidé už nemohou odjíždět z Kyjeva, protože město je obklíčené ruskými vojáky. Tvrzení ale následně Kličko popřel.

Foto: Satellite Image (C)2022 Maxar Tec, Reuters

Satelitní snímek ruského konvoje severně od Kyjeva

Článek

Když Kličko dostal od agentury AP otázku, jaké jsou plány na evakuaci, několik sekund mlčel. „Nemůžeme evakuovat, protože všechny cesty jsou zablokované,” řekl posléze.

Dodal ale, že jak se invazní vojska blíží ke Kyjevu, je současně pyšný na to, jak jsou obyvatelé plní chuti město bránit.

Agentura AP uvedla, že jeho tvrzení o obklíčení Kyjeva a nemožnost evakuace nedokázala v tu dobu ověřit. Mluvčí starosty později uvedl na Twitteru, že tato informace byla mylná. To potvrdil i sám starosta Kyjeva v příspěvku na síti Telegram, který výrok označil za dezinformaci ruských webů.

„Ruské weby rozšířily informaci s odkazem na mě, že Kyjev je údajně obklíčen a evakuace obyvatel není možná,” uvedl na Telegramu. „Nevěřte lžím. Věřte informacím pouze z oficiálních zdrojů,” dodal.

Ruské jednotky jsou nyní 30 až 40 kilometrů od hlavního města, satelitní snímky přitom .

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko

Ještě v pátek a v sobotu bylo kyjevské nádraží přes den plné lidí, kteří se snažili dostat na západ, zájem byl hlavně o vlaky do Lvova.

Lidé v Kyjevě blokovali těly dveře vlaku na západ

Evropa

Lidé odjížděli i v osobních autech.

Naopak noci tráví část lidí ve stanicích metra, které slouží jako kryty. Další mají doporučení se doma zdržovali dál od oken a nevycházet na balkóny. Ve městě je přísný zákaz nočního vycházení.

Reklama

Výběr článků

Načítám