Hlavní obsah

Celé náměstí proti policistům. Stovky výrostků je ve Frankfurtu zasypaly lahvemi a kamením

Frankfurt

Doslova krupobití z lahví se sneslo v noci na neděli na zasahující policisty v centru německého Frankfurtu nad Mohanem. V neděli ve tři hodiny ráno se pokoušeli nastolit pořádek na jednom z nekrásnějších náměstí města, Opernplatz, kde v tu chvíli popíjelo a dělalo výtržnosti 500 až 800 mladých lidí, píše server týdeníku Focus. Náměstí v minulých dnech využívali mladí k večírkům pod širým nebem a v sobotu jich tam bylo celkem na 3000.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kolem 3:00 se strhla u fontány bitka mezi 25 až 30 lidmi, během ní byl jeden člověk zraněn a zůstal ležet na zemi. Zhruba deset policistů se pokoušelo urovnat spor a postarat se o zraněné. „V tu chvíli se začala nálada měnit,“ uvedl frankfurtský policejní prezident Gerhard Bereswill.

Podle jeho slov se najednou všichni účastníci bitky obrátili proti policistům a na pomoc jim přišli další, kteří byli na náměstí. V tu chvíli jich bylo podle odhadu mezi 500 a 800.

Na policisty začali házet vše, co jim přišlo pod ruku, především skleněné lahve a kameny. „Bylo to jako krupobití, ale místo zmrzlé vody padaly na policisty lahve,“ řekl Bereswill. „Dav jásal, když láhev zasáhla policistu,“ uvedl policejní prezident a dodal: „Pokud jde o počet útočníků a míru brutality násilí, je to něco, co jsem ve Frankfurtu nikdy nezažil.“

Musely se okamžitě povolat posily a speciální týmy, aby se situace zvládla.

Zadrženo bylo 39 lidí, až na jednu ženu to byli všichni muži ve věku 17 až 23 let. Všichni byli obviněni z výtržnictví a ublížení na zdraví. Devět jich pochází z Frankfurtu, zbytek z okolí města. Zatím se stále prověřuje, zda jsou to Němci, nebo žadatelé o azyl. „Co už ale mohu říci, že jich většina má migrační pozadí,“ dodal policejní prezident. Pět policistů utrpělo zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám