Hlavní obsah

Koronavirus si nevybírá. Nemilosrdně kosí i ty nejhlasitější popírače

Pořekadlo, že pravdu ukáže čas, koronavirus naplňuje bez nejmenšího slitování. Takzvaní skeptici a popírači pandemie umírají úměrně tomu, jak riskují. Zprávy o úmrtích odpůrců vládních opatřeních a očkovacích kampaní se objevují dennodenně. Marně pak znějí jejich poslední varovné vzkazy ostatním.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V sobotu přinesla americká média zprávu o úmrtí samozvaného ochránce svobody a organizátora protestů Caleba Wallace z Texasu, který ve 30 letech zemřel po krátkém boji s koronavirem, jemuž předcházel dlouhý boj s rouškami a dalšími vládními opatřeními.

„Spíš než o zdraví mám strach o ústavní svobody,“ vysvětloval Wallace novinářům před tím, než se na konci července sám nakazil. Po infekci se léčil sám.

Užíval vitamin C, zinek a ivermektin. Marně. Když se jeho stav zhoršoval, nechal se nakonec hospitalizovat, lékaři mu však nebyli schopni pomoci. Zanechal po sobě tři děti.

Jiným typem „popírače“ byl čtyřicetiletý hudebník Marcus Birk ze Spojeného království. Nastávající otec tvrdil, že ho covid nemůže ohrozit, protože pětkrát týdně cvičí a je ve skvělé kondici.

Svá prohlášení bral zpět poté, co se začátkem srpna koronavirem nakazil a těžce onemocněl.

Podle britského serveru The Daily Mail se nechal během rozhovoru 11. srpna slyšet, že „lituje toho, jaký byl ignorant, a lidé by se měli nechat naočkovat“. V té době už dýchal s podporou kyslíkové masky.

Registrace k přeočkování třetí dávkou se spustí 20. září

Domácí

„Pokud nejste nemocní, nevěříte, že by se to mohlo stát. Když ale pak nemůžete dýchat, je to ta nejděsivější věc na světě,“ přiznával Birk z nemocničního lůžka.

„Byl jsem kus ignoranta a prostě to odkládal. To bude první věc, kterou řeknu celé své rodině a všem, které potkám. Jakmile to bude možné, rozhodně se naočkovat nechám,“ tvrdil Birk.

Nenechá. V pátek přes veškerou péči zdravotnického personálu podlehl covidu v nemocnici Royal Stoke v Hartshillu v anglickém hrabství Staffordshire. Zanechal po sobě těhotnou ženu.

Reklama

Výběr článků

Načítám