Hlavní obsah

Koronavirus není jako SARS, mírní obavy lékař, který se stará o nakažené

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nový koronavirus, který v posledních dnech a týdnech děsí svět, není tak nebezpečný jako byly nákazy SARS nebo MERS. To jsou příbuzná onemocnění, jež v uplynulých let vyvolala lokální epidemie, ale katastrofické scénáře nenaplnila. Tvrdí to francouzský lékař, jenž v Paříži pečoval o dva pacienty infikované patogenem 2019-nCoV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský Wu-chan se proměnil v město duchůVideo: Reuters

 
Článek

„Toto onemocnění je mnohem méně závažné než například SARS a to nemluvím jen na základě našich dvou pacientů, ale i na základě konzultací s kolegy ze zahraničí,“ cituje server France 24 Yazdana Yazdanpaneha, vedoucího infekčního oddělení pařížské nemocnice Bichata-Clauda Bernarda, kam byli převezeni dva ze tří francouzských pacientů.

Čeští studenti z Wu-chanu odletí francouzským speciálem

Domácí

Novým koronavirem, který se od prosince šíří z čínské provincie Wu-chan, se podle oficiálních statistik nakazilo 4474 lidí a 107 pacientů infekci virem 2019-nCoV podlehlo. Nejméně 63 lidí se naopak zotavilo. Skutečná čísla sice mohou být (a patrně jsou) řádově vyšší, smrtnost z dostupných dat nicméně zatím vychází přibližně na 2,4 procenta.

Lékaři upozorňují, že pacienti s mírným průběhem nemoci se do nemocnic vůbec nedostali.

Nový virus má potenciál pandemie, říká expert

Domácí

Rastislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity například upozornil, že podíl zemřelých na chřipku je zhruba podobný jako podíl dosud prokázaných zemřelých na koronavirus.

"Ve skutečnosti bude (podíl) nižší, protože nevíme o všech případech, jen o těch těžkých," doplnil.

U onemocnění SARS, kterým se v letech 2001 až 2003 nakazilo 8098 lidí a podlehlo mu 776 pacientů, vychází smrtnost na 9,6 procenta. Další koronavir ze stejného kmene, vyvolávající onemocnění zvané MERS, zabíjí dokonce až 36 procent nakažených.

Němec se koronavirem nakazil během školení od čínské kolegyně

Koronavirus

Francouzští pacienti se zotavují

Oběma pacientům lékaře Yazdanpaneha – jednatřicetiletému muži a o rok mladší ženě - se daří dobře. Na izolačních pokojích se zotavují a vše nasvědčuje tomu, že nad nemocí zvítězí.

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi. Znepokojení vyvolává také fakt, že virus 2019-nCoV může rychle mutovat, což mu může usnadnit další šíření a přinést rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Zdravotníci při ošetřovaní nemocných používají ochranné pomůcky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám