Hlavní obsah

Konflikt mezi Austrálií a Francií sílí: Nenechám se urážet, vzkázal Morrison Macronovi

– Canberra

Naděje na urychlené řešení sporů mezi Francií a Austrálií kvůli zrušené objednávce na ponorky padly. Válka slov naopak eskaluje. Australský premiér Scott Morrison podrážděně zareagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že mu lhal. Reagoval s tím, že odmítá urážky a nadávky.

Foto: Ian Forsyth, ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison

Článek

Macron v neděli v Římě po summitu G20 novinářům na dotaz, zda si nemyslí, že mu Morrison ohledně kontraktu na ponorky lhal, odpověděl: „Nemyslím si to. Vím to.”

Morrison nejprve popřel, že by lhal. Pak však své nervy neudržel na uzdě. „Mám široká ramena, takže to dokážu unést. Ale tyto nadávky... nenechám vytáčet Austrálii. Nedopustím, aby to slízli Australané,“ rozlítil se. Použil přitom slangový výraz „sledging”, který se používá v kriketu. Popisuje vytočení pálkaře tak, aby neodpálil míč dobře.

Macron ovšem Australany nijak neurážel. Naopak řekl: „Chovám velkou úctu k vaší zemi, chovám velkou úctu k vašim lidem a mám mezi nimi hodně přátel.” Morrison ale jeho slova překroutil, Macron měl ve skutečnosti výhrady k jednání premiéra a jeho vlády, ne všech Australanů.

Australský premiér mi lhal, řekl Macron ke zrušené dohodě o ponorkách

Evropa

Canberra zrušila objednávku na francouzské ponorky, když Morrison, americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson oznámili vznik nového paktu AUKUS. V jeho rámci si místo francouzských konvenčních ponorek Austrálie objednala americké jaderné, i když i Francie takové vyrábí.

Morrison namítá, že už v červnu informoval Macrona, že má obavy ohledně vývoje ponorek pro Austrálii, protože Canberra požadovala upravit francouzské jaderné ponorky pro konvenční pohon. Těsně před oznámením vzniku nového paktu a zrušením kontraktu však Austrálie poslala Paříži vyjádření, že je s postupem prací spokojena.

Austrálii se i před zrušením kontraktu francouzské ponorky líbily, výrobce chce odškodné

Evropa

Australští komentátoři obvinili Morrisona, že se snaží svými vyjádřeními otupit dopad sporu s Francií na domácí politické scéně. Rick Feneley v komentáři v deníku Sydney Morning Herald poznamenal, že se Morrison mýlí, protože Macron neuráží Austrálii nebo Australany, ale zaměřil se na jednoho hráče - Scotta Morrisona. „Macron možná ví málo o kriketu, ale dobře ovládá umění vytáčet protivníka,“ poznamenal.

Americký prezident Joe Biden přitom přiznal, že komunikace ohledně nového paktu byla neohrabaná. I on potřebuje napravit vztahy s Paříží, protože Austrálie dostane americké ponorky a Francie má pocit, že jí Washington „vyfoukl kšeft”. Francie povolala ke konzultacím svého velvyslance v Austrálii i v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám