Hlavní obsah

Rusko dále vystupňuje nálety v Sýrii, bojovníci IS prý chtějí prchnout do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Za poslední tři dny provedlo Rusko v Sýrii již 60 náletů na více než pět desítek cílů spojených s Islámským státem (IS). S odvoláním na Andreje Kartapolova z ruského generálního štábu to v sobotu uvedla agentura Interfax. Kartapalov dodal, že Rusové své akce dále zintenzivní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry dalších náletů Ruska v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Nálety jsou podle Kartapolova prováděny nepřetržitě "v celé hloubi syrského území". Rusko prý předem Spojené státy upozornilo na své nálety a doporučilo, aby USA zastavily lety v oblastech, kde operuje ruské letectvo.

"Američané nám řekli, že v této oblasti není nikdo jiný než teroristé," tvrdil rovněž Kartapolov. Dodal také, že "v úderech budeme nejen pokračovat... ale také je zintenzivníme".

Kolem 600 ozbrojenců opustilo své pozice a snaží se odejít do Evropy
Andrej Kartapalov z ruského generálního štábu

"Za tři dny se nám podařilo narušit materiálně-technickou základnu teroristů a podstatně omezit jejich bojový potenciál," prohlásil ruský generál. V řadách IS prý nastala panika a bojovníci opouštějí oblasti, které kontrolovali. "Kolem 600 ozbrojenců opustilo své pozice a snaží se odejít do Evropy," řekl Kartapolov.

Útočí především na odpůrce prezidenta Asada, tvrdí britský ministr

Kritici ale tvrdí, že země primárně neútočí na Islámský stát nýbrž na odpůrce režimu Bašára Asada. Britský ministr obrany Michael Fallon uvedl, že proti IS byl veden jen jeden nálet.  Střely ruských letadel navíc nejsou naváděné, a není tak chráněno civilní obyvatelstvo.

Foto: Handout, Reuters

Rusové hodlají nálety ještě zintenzivnit

"Naše důkazy ukazují, že (Rusové) používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují Syrskou svobodnou armádu (FSA) bojující proti Asadovi," řekl Fallon v sobotním rozhovoru s listem The Sun. Dodal, že ruské nálety podporují Asada a prodlužují utrpení lidí.

Páteční nálety, které vedlo Rusko třetí den za sebou, byly podle Londýna namířeny převážně proti oblastem, které jsou pod kontrolou povstalců a nikoli radikálů z Islámského státu.

Umírají i civilisté, upozornila organizace

Podle syrských ochránců lidských práv (SOHR) působících v Londýně je mezi oběťmi z řad civilistů osm žen a osm dětí. O život přišlo 12 bojovníků IS a dva povstalci z fronty An-Nusra napojené na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. SOHR upozornila, že jde jen o ty oběti, které se podařilo ověřit.

Nálety, s nimiž Rusové začali v úterý, kritizují všechny země. Vesměs se shodují, že není jasné, na koho vlastně Rusové útočí a pochybují o tom, že cílem jsou islámští radikálové v Sýrii. Cílem je prý hlavně zneškodnit odpůrce režimu Bašára Assada a ochránit syrské vojenské základny.

Mluvčí ruského ministerstva obrany odmítl, že by Rusko útočilo na civilisty.

Ke kritice náletů se nově připojilo i Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby Putin znovu zvážil ruskou misi v Sýrii. Země prý slíbila nálety proti radikálům, místo toho ale útočí na umírněnou opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám