Hlavní obsah

Kollár a Matovič pojedou na první zahraniční cestu do Prahy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár (Jsme rodina) a premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) se na svoji první zahraniční cestu vypraví do Prahy. „První pracovní cestu plánuji do České republiky. Sourozence je potřeba si uctít,“ řekl agentuře SITA Kollár.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Jako první by premiér Igor Matovič, podle zaužívané tradice, rád absolvoval cestu do České republiky,“ potvrdil tiskový odbor slovenského úřadu vlády. Cesta do Prahy bude pro oba politiky první zahraniční návštěvou od nástupu do funkcí před dvěma měsíci. Kvůli pandemii koronaviru zatím nikde v zahraničí nebyli. Termín návštěvy Prahy zatím nebyl upřesněn.

Exministr zahraničí Eduard Kukan řekl, že jde o dlouholetou tradici, když první cesty představitelů Slovenské republiky vedou do Prahy. „Je to zavedená praxe a oba partneři to sledují. Pokud by jeden z nich změnil první cestu, tak by to vyvolalo otazníky. Domnívám se, že je potřeba zůstat u této tradice,“ uvedl Kukan.

Vláda slovenského premiéra Matoviče získala důvěru

Evropa

Po vypuknutí pandemie koronaviru se uplatňuje specifický formát zahraničně-politických kontaktů, když evropští lídři komunikují přes videokonference. Podle Kukana se však takto nedá dlouhodobě fungovat. „Hned, jak to bude možné, přejde se na formu osobních kontaktů. Když se mohou politici sejít osobně, je to přidaná hodnota,“ dodal bývalý šéf slovenské diplomacie.

Na Slovensku se konaly parlamentní volby 29. února 2020. Zvítězilo v nich hnutí OLaNO Igora Matoviče, které vytvořilo vládní koalici se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám