Hlavní obsah

Kočner byl podle obžaloby den po vraždě v bance, kamerový záznam ale smazali

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská policie udělala chybu, když si z banky pozdě vyžádala kamerový záznam, na němž podnikatel Marian Kočner pravděpodobně vybírá peníze den po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Policie požádala o záznam až po skončení 13měsíční lhůty, po níž systém záběry z bezpečnostních kamer automaticky maže.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Marian Kočner

Článek

Peníze, které tehdy Kočner vybral, měl dát Aleně Zsuzsové. Vyplývá to z výpovědi svědka procesu Zoltána Andruskóa. Soud nakonec Kočnera a Zsuzsovou osvobodil. V případu bude rozhodovat Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Kdyby o záznam požádali jen o pět dní dříve, systém by video uchovával

Ani prokuratura nenavrhla získat záběry bezpečnostní kamery ještě v době, kdy byly dostupné. Prokurátor přitom v obžalobě vychází z předpokladu, že Kočner se den po vraždě setkal se Zsuzsovou a odevzdal jí 50 tisíc eur (přes 1,3 milionu korun), které měli přes Andruskóa dostat vykonavatelé vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó.

Deník Sme a web aktuality.sk v pondělí upozornily, že záznamy z Kočnerovy návštěvy banky na Gorkého ulici v Bratislavě měly být jedním z podpůrných důkazů zmíněné verze. Kočner vstoupil 22. února 2018 do prostor bezpečnostních schránek. Jednu tam měla pronajatou Kočnerova firma a druhou jeho exmanželka.

Vyšetřovací tým Kuciak rozpustili předčasně, pak chyběly důkazy

Stalo se

Podle lokalizačních dat mobilů a zpráv přes aplikaci Threema se pak Kočner měl setkat se Zsuzsovou. Z důvodu chybějícího kamerového záznamu Specializovaný soud v Pezinku konstatoval, že okolnosti odevzdání odměny za vraždu „nejsou prokázány“ a jedná se o „domněnku nebo dohad“.

Banky musí podle zákona záznamy z bezpečnostních kamer archivovat rok a jeden měsíc, pak systém záznam automaticky vymaže. Policisté v případě zmíněného klíčového videa tento termín nestihli.

O záznam požádali 27. března 2019 a banka už měla tehdy záznamy archivované jen od 27. února 2018. „Proces likvidace záznamů po uplynutí definovaných lhůt ve smyslu výše uvedených pravidel je plně automatizovaný a nemůže docházet k selektivnímu manuálnímu odstranění konkrétních částí záznamů,“ konstatovala pro web aktuality.sk mluvčí Tatra banky Zuzana Žiaranová.

Naše děti jsou v hrobě a Kočner se směje, plakala matka Kušnírové

Zahraniční

„Pokud by si policie vyžádala záznamy od banky o pět dnů dříve, s největší pravděpodobností by systém Tatra banky video ze dne po vraždě ještě uchovával,“ konstatoval web aktuality.sk. Kočner popírá, že byl v sejfech pro peníze, a bez kamerového záznamu neexistuje žádný důkaz, co v bance dělal.

Reklama

Výběr článků

Načítám