Hlavní obsah

Klausovy názory jsou absurdní, povrchní a falešné, řekl irský ministr

– DUBLIN • Aktualizováno
Novinky, ČTK, jov, rei

Irský ministr zahraničních věcí Michael Martin se ve středu vyjádřil k výrokům českého prezidenta, které Václav Klaus pronesl při úterním setkání s předákem irských odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Klausovy názory Martin označil za "absurdní, povrchní a falešné".

Článek

Ministr to řekl v ranním vysílání irského rozhlasu Morning Ireland rádia RTE. Uvedl, že není problém v setkání se soukromými osobami při státní návštěvě, ale že některé z Klausových výroků byly čistě politické.

Klaus: tuhle licoměrnost neberu

Reakce Klause na sebe nenechala dlouho čekat: „Já jsem opravdu cítil obrovské problémy s mizející demokracií v Evropě, ale když já vidím reakce pana ministra zahraničí Irska a části irského tisku, tak myslím, že je to ještě horší, než jsem si dříve představoval. Takže úkol něco s tím udělat zůstává."

Klaus uvedl, že se s ministrem zahraničí Martinem potkal v úterý a hovořil s ním. „On neřekl nic, podával si se mnou přátelsky ruku, takže licoměrnost tohoto typu já prostě neberu. Já, když se mi někdo nelíbí, tak mu to říkám do očí a ne za zády,“ dodal Klaus.

Topolánek se Klause zastal

V Evropské unii má podle premiéra Mirka Topolánka každý, tedy i český prezident Václav Klaus, právo na své názory, které je možné také svobodně vyjadřovat. Topolánek tak před novináři reagoval na slova irského ministra zahraničí Martina.  

Pojar: Protesty nás nechávají chladnými

Náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar, který je v Irsku s Klausem, českým novinářům řekl, že rozruch kolem setkání s Ganleym je zbytečně nafouknutý.

"Protesty nás nechávají chladnými,“ řekl s tím, že česká strana na ně nebude žádným způsobem reagovat. Klaus má podle něj právo se setkat i s opozicí a vyjadřovat se tak, jak se vyjadřuje. "Nikdo nemá právo mu to zakazovat,“ prohlásil Pojar a odmítl, že by se jednalo o diplomatickou roztržku.

Tisk: Klausovo zasahování do irských věcí je bezprecedentní

Klaus se s Ganleym sešel na společné večeři po recepci za účasti irské prezidentky Mary McAleesové. S Ganleym, který je hlavním irským kritikem EU, před večeří uspořádal i společnou tiskovou konferenci.

Veřejně podpořil Ganleyho hnutí Libertas před volbami do Evropského parlamentu v příštím roce. Tento Klausův postoj dnes například irský list Irish Examiner označil za "bezprecedentní zasahování" do irských záležitostí během státní návštěvy.

Klausova návštěva v Irsku vyvolala v zemi velký rozruch. O tom svědčí obsáhlé články místního tisku. Ten připomněl Klausův kritický postoj k EU, poukázal na prezidentův euroskepticismus. "Zapomeňte na cukr - vypadá to, že české předsednictví EU by mohlo být výbušné jako další slavný český vynález - semtex,“ napsal dokonce Irish Examiner.

Česká republika má předsednictví v unii převzít po Francii po Novém roce. Lisabonskou smlouvu ratifikovala většina členských zemí EU, Česká republika ještě ne a vládní občanští demokraté ji nechali posoudit Ústavnímu soudu. Irsko reformní dokument EU odmítlo v červnovém referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám