Hlavní obsah

Kilometrová fronta, ztracené kufry. Na letištích v Německu vládne chaos

Kilometr dlouhá fronta na bezpečnostní kontrolu, hodinové fronty na odbavení, ztracená zavazadla, zmeškané lety. Totální chaos. Tak vypadá momentálně situace na mnohých německých letištích. V nejlidnatější a čtvrté největší spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko začaly prázdniny a s nimi odstartoval totální chaos na tamějších letištích, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chaos na letišti v Severním Porýní-VestfálskuVideo: Reuters

 
Článek

Na letišti v Kolíně nad Rýnem byla fronta na bezpečnostní kontrolu dlouhá přes kilometr, napsal v pátek kolem půl páté odpoledne deník Bild. Fronta vede z terminálu 1 na terminál 2. Cestující čekají tři hodiny, než se jim podaří projít bezpečnostní kontrolou. „Děláme všechno, co je v našich silách, aby bylo čekání co nejkratší,“ uvedl mluvčí letiště. Podle něj prý poskytovatel bezpečnostní služby údajně nabral další zaměstnance.

Podobný zmatek vládne také na letišti v Düsseldorfu. Už od rána se tvořily dlouhé fronty. „Letíme ve 13:00, ale dorazili jsme už v 9:00, abychom to stihli,“ řekl Focusu jeden z cestujících. S manželkou měli namířeno na Fuerteventuru na Kanárských ostrovech. A udělal dobře, jen na odbavení zavazadel čekal hodinu. Další fronty se tvořily u bezpečnostních kontrol.

Zmatky a hromady zavazadel na londýnském letišti. Cestující zažili krušné chvíle

Koktejl

Deník Bild napsal, že kvůli frontám například jeden pár zmeškal svůj let s Eurowings do španělského Alicante. Na letišti byli včas, měli pouze příruční zavazadla, ale ani to nestačilo.

Na letišti v Hamburku se hromadí stovky kufrů, tašek a kočárků. Najít jejich majitele trvá několik dnů. Podle letiště jde o takzvaná rush baggage, která do Hamburku dorazila pozdějším letem než cestující a nemá si je kdo vyzvednout. Kvůli nedostatku personálu pak dlouho trvá předat je majitelům.

Mnoho letů, málo personálu

Fronty se prodlužují i na dalších evropských letištích a aerolinky ruší lety po stovkách. Výpadky způsobily přeplněné letové plány, které se vzhledem k nedostatku letištního personálu sestavovaly příliš ambiciózně, a situaci zhoršují také stávky zaměstnanců a pilotů. Naposledy irské nízkonákladové společnosti Ryanair v Belgii, Španělsku a Portugalsku, kvůli které byly zrušeny desítky letů.

Foto: Profimedia.cz

Páteční fronty na letištní kontrolu na londýnském Heathrow

Kvůli nedostatku personálu byla nucena zrušit další lety Lufthansa. Během hlavní prázdninové sezony se zruší kolem 2200 letů, a to na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a Mnichově. Rušení se bude týkat vnitrostátních letů a letů po Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám