Hlavní obsah

Kdo jsou členové rodiny? Italové dumají, koho mohou po karanténě navštívit

Lidé v Itálii se v posledních dnech zamýšlejí nad výkladem pojmu „členové rodiny”. Děje se tak v souvislosti s rozhodnutím vlády umožnit jim, aby po týdnech celostátní domácí izolace kvůli pandemii covidu-19 mohli navštívit své příbuzné ve stejném regionu.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Policisté kontrolují dodržování restrikcí.

Článek

Agentura APA k tomu napsala, že lidem není jasné, jak těsná musí být příbuzenská vazba, aby se mohli za „členy rodiny” vydat. A patří na seznam lidí, s nimiž se bude možné nově setkávat, i „pouzí” partneři nebo snoubenci či snoubenky, s nimiž člověk nežije ve společné domácnosti?

Zmatek mezi lidmi byl takový, že vláda vydala prohlášení s vysvětlením. Povolení návštěv se vztahuje na osoby, s nimiž dotyčný udržuje „stabilní vztahy”, ne však na přátele.

„Neznamená to, že od pondělka bude možné navštěvovat kamarády a pořádat večírky,” vzkázal Italům premiér Giuseppe Conte. Jak budou úřady ověřovat, zda jsou vztahy mezi lidmi „stabilní”, však jasné není.

Starosta Benátek si roky stěžoval na turisty, teď je láká

Zahraniční

Sdružení homosexuálů Arcigay vládní svolení k návštěvám „členů rodiny” považuje za diskriminační. Tento pojem se podle organizace vztahuje na oficiální příbuzenské formy a nebere v potaz význam vztahů bez biologických vazeb. Vláda zastává „středověký koncept” příbuzenských vazeb a vylučuje mnoho nových podob vztahů mezi lidmi, tvrdí sdružení Arcigay.

Od pondělka 4. května budou moci Italové také například sportovat venku a zvětší se jim svoboda pohybu v rámci regionu, v němž žijí. Od příštího týdne budou moci začít znovu fungovat některá odvětví, považovaná za strategická. Školy se ale otevřou až v září.

Za nynější pandemie je Itálie po Spojených státech druhou nejvíce zasaženou zemí světa. Nakazilo se tam přes 209 000 lidí a s nemocí covid-19 zemřelo více než 28 700 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám