Hlavní obsah

Karma je krutá, naznačila Ukrajina Rusku, že bude útočit na jeho území. Zacharovová zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Západní země otevřeně vyzývají Ukrajinu, aby zaútočila na území Ruska za použití zbraní, které Kyjevu poslaly, tvrdila ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Na ukrajinské údery proti ruským vojenským zařízením Moskva tvrdě odpoví, varovala. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak před tím na Twitteru napsal, že jeho země má na útoky na sklady a základny v Rusku právo.

Foto: Belpressa, Reuters

Hořící sklad paliva v ruském Bělgorodu

Článek

„Už jsme se vyjádřili k pár dní starému tvrzení britského ministra pro ozbrojené síly Jamese Heappeyho o přípustnosti úderů Ukrajiny na vojenské cíle na ruském území,“ řekla mluvčí v podle Večerní Moskvy.

V ruské Bělgorodské oblasti vzplál muniční sklad

Evropa

„Taková zločinná činnost ukrajinských ozbrojených sil proti ruskému území nemůže zůstat bez odpovědi,” prohlásila Zacharovová podle ruské agentury TASS.

Kyjev a západní metropole by podle ní měly brát vážně vyjádření ruského ministerstva obrany, že podobné akce povedou k tvrdé ruské odpovědi.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Zacharová reagovala den poté, co došlo ve skladu munice u Bělgorodu k několika výbuchům.

Rusko už dříve obvinilo Ukrajinu z ostřelování okolí Bělgorodu. Tvrdí, že ukrajinské vrtulníky podnikly i útok na tamní sklady paliva. To Ukrajina odmítla, k dalším údajným útokům se nevyjadřovala.

Ukrajina si může sama volit cíle 

Zacharovová se vyjádřila v den, kdy poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak o podobných úderech otevřeně psal na svém twitterovém účtu s tím, že se proti nim nestaví ani ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken.

„Ukrajina by se měla rozhodnout, zda zaútočí na ruská vojenská zařízení, řekl ministr Blinken,” uvedl Podoljak.

„Rusko napadlo Ukrajinu a zabíjí civilisty,” napsal Podoljak na Twitteru. „Ukrajina se bude sama bránit všemi způsoby, které zahrnují i útoky na skladiště a základny vrahů. Svět toto právo uznává,” pokračoval.

Je to poprvé, kdy nějaký ukrajinský představitel otevřeně mluvil o útocích na cíle v Ruské federaci.

„Karma – krutá to věc”

„Když se (Rusové) rozhodnete rozsáhle napadnout jinou zemi, masově tam zabíjet, masově drtit mírumilovné lidi tanky a ve svých oblastech k tomu využívat sklady, dříve nebo později se vám to vrátí,” napsal Podoljak ve středu.

Příčin požáru v muničním skladu v Bělgorodu může být podle něj víc – například „zásah boží” za ostřelování civilistů v Mariupolu v době nedávných pravoslavných velikonočních svátků.

„Karma – krutá to věc,” dodal Podoljak.

V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor

Válka na Ukrajině

Kyjev nejedná, stěžuje si Moskva

Zacharovová ve čtvrtek zopakovala tvrzení ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Kyjev dosud neodpověděl na ruské návrhy na příměří.

„Do dnešního rána ruská strana nedostala odpověď od Kyjeva na své návrhy,“ stěžuje si mluvčí ruské diplomacie.

Zároveň obvinila Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že předávala údaje o ruských silách zpravodajským službám Západu a Ukrajiny.

Označit Rusko za zemi sponzorující terorismus je idiocie, řekla Zacharovová

Evropa

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva se pak podle jejího tvrzení uchyluje k používání „výmyslů, lživých a falešných zpráv a zinscenovaných představení” při popisu dění na Ukrajině.

Úřad informuje o válečných zločinech, kterých se na Ukrajině dopouštějí ruští vojáci.

Několik pozorovatelů OBSE bylo pod záminkou vyzvědačství zadrženo v Doněcku a Luhansku, baštách proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Rusko už není členem Rady OSN pro lidská práva, vystoupilo z ní, když bylo jasné, že z ní bude vyloučeno.

Anketa

Má podle vás Ukrajina právo útočit na vojenské cíle na území Ruské federace?
Ano
87,1 %
Ne
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25001 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám