Hlavní obsah

Označit Rusko za zemi sponzorující terorismus je idiocie, řekla Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za „idiotské opatření“ označila ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová americké snahy zařadit Rusko na seznam zemí podporujících terorismus. Podle ní by to nezůstalo bez odpovědi, napsala agentura TASS.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Všechna opatření, která budou přijímat, byť takového idiotského druhu, budou pokračovat a rozvíjet,“ komentovala Zacharovová v živém vysílání americkou iniciativu zařadit Rusko mezi země podporující terorismus.

„My samozřejmě nic nenecháme bez odpovědi a oni to musí pochopit,“ dodala mluvčí v pořadu předního ruského propagandisty Vladimira Solovjova a hned obvinila Washington, že právě USA jsou zemí podporující terorismus.

Podotkla, že mezinárodní společenství dosud nevzneslo otázku ohledně legitimity akcí USA v Sýrii, Libyi, Iráku a dalších zemích, a to by se mohlo změnit.

Důvod k invazi? Zakazují náš boršč, prohlásila Zacharovová. A myslela to vážně

Evropa

„Neobrátí se vznesení této otázky proti (Washingtonu)?“ položila řečnickou otázku Zacharovová.

„Co ty statisíce Iráčanů, rodin, které ztratily své blízké po roce 2000? Co Srbové, Libyjci a mnohé další národy, které byly připraveny o všechno? Ti mohou vznést stejnou globální otázku ohledně akcí Spojených států a všech, které se k nim připojily,“ zdůraznila mluvčí.

„Čím více se touto otázkou USA zabývají v rámci mezinárodního společenství, tím více si mezinárodní společenství vzpomíná na zločiny USA,“ řekla Zacharovová a připomněla dodávky amerických zbraní do Afghánistánu a tzv. umírněné opozici v Sýrii.

Připomněla, že existuje mnoho důkazů, že se americké zbraně dostaly do rukou teroristů, což je pravda, ovšem USA je tam nedodaly.

Důkaz absolutní impotence Západu, kritizuje Zacharovová sankce vůči Putinovi a Lavrovovi

Válka na Ukrajině

Návrh amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena zařadit Rusko mezi státy podporující terorismus, protože vede válku na Ukrajině a vyzbrojuje různé ruské iredentisty, pobouřil i bývalého sovětského a ruského zástupce v OSN Sergeje Ordžonikidzeho.

Ten řekl, že je to „jen rétorika a propagandistický trik, dokud Rada bezpečnosti někoho neprohlásí za sponzora terorismu”.

Prohlásíme za sponzory terorismu i ukrajinské spojence? 

To se však podle něj nestane. „Jejich (američtí) vojensko-političtí spojenci v NATO to samozřejmě podpoří, zároveň si myslím, že země jako Čína, Indie a Brazílie je nepodpoří.“

Už pominul, že v Radě bezpečnosti může přijetí vetovat samo Rusko.

Ordžonikidze zároveň zdůraznil, že Rusko by také mohlo označit dodavatele zbraní Ukrajině za podporovatele sponzory terorismu.

„Prohlásíme země, které dodávají zbraně Ukrajině, za sponzory terorismu. Změní to něco? Pod pojem 'sponzor terorismu' lze shrnout cokoli a lze z toho vyvodit jakékoli závěry,” dodal Ordžonikidze.

Reklama

Výběr článků

Načítám