Hlavní obsah

Kapitán vjel do italského přístavu s migranty, má zaplatit miliony na pokutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Claus-Peter Reisch, kapitán lodi Eleonore, musí zaplatit pokutu ve výši 300 tisíc eur (7,8 milionu korun), rozhodly italské úřady. Kapitán vjel bez povolení do italského přístavu a měl na palubě přes stovku migrantů, napsala agentura DPA s odkazem na informace neziskové organizace Mission Lifeline.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Eleonore s migranty na palubě připlula do ItálieVideo: Reuters

 
Článek

Organizace se chce proti pokutě odvolat, aby ji nemusel kapitán platit. „Šance jsou tak 50 na 50,“ řekl Axel Steier, mluvčí organizace Mission Lifeline.

Loď dorazila přes zákaz do přístavu Pozzallo v pondělí. Kapitán to zdůvodnil nepříznivým počasím, které ohrožovalo migranty i posádku na lodi. Vzápětí bylo plavidlo zabaveno. „Počítáme s tím, že loď ztratíme,“ řekl Steier. Hodnota lodi se odhaduje na 300 tisíc eur, z toho polovinu činí její vybavení.

Na zakoupení nové lodi má organizace přislíbenu už polovinu částky formou darů. „Bylo by špatné se teď vzdát,“ řekl Steier. Vloni už organizace ztratila loď Lifeline, která byla zabavena úřady na Maltě.

Jak Itálie, tak Malta uzavírají přístavy lodím nevládních organizací s migranty od loňska a otevřou je až poté, co země EU slíbí běžence převzít.

Pokuty až do výše milion eur za porušení zákazu a vplutí do přístavu lodím neziskových organizací prosadil bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini. Od čtvrtka má Itálie novou vládu, ale mluvčí nevládní organizace Mission Lifeline není příliš optimistický, co se týká zmírnění přísných protiimigračních opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám