Hlavní obsah

K masakru v Berlíně nemuselo dojít. Stačilo, aby Tunisané dřív poslali pas

Berlín
Aktualizováno

Tunisan Anis Amri, který je podezřelý z teroristického útoku v Berlíně, policii stále uniká. Strážci zákona podnikli razie na několika místech země a pozatýkali čtyři lidi, kteří byli se čtyřiadvacetiletým mužem v kontaktu. Potvrdil to německý generální prokurátor. Mezitím se ukázalo, že masakru mohla předejít větší pružnost tuniských úřadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie zadržela při nočních raziích čtyři lidiVideo: Reuters

 
Článek

Ukázalo se, že krom toho, že tajné služby prověřovaly, zda hledaný „připravoval těžký zločin ohrožující národní bezpečnost“, také sestrojil výbušninu a prodával v ulicích Berlína drogy. V roce 2012 přišel Anis Amri z Tuniska do Itálie, kde strávil čtyři roky ve vězení. V červenci 2015 pak přicestoval do Německa, kde letos v dubnu požádal o azyl.

Foto: Profimedia.cz

Hledaný Tunisan Anis Amri

V červenci ale úřady rozhodly, že muže, který vystupoval pod šesti různými identitami, vyhostí. Umístily ho proto do vyhošťovací vazby v Ravensburgu. Deportace ale nebyla možná bez platného pasu. Němci proto požádali Tunisany, aby pas poslali, a Amriho mezitím propustili. Pas přišel až ve středu, tedy dva dny po útoku na vánoční trh v Berlíně.

Půl roku sledování nikam nevedlo

Tajné služby hledaného od března déle než půl roku sledovaly na základě tipu, že shání automatické zbraně pro teroristy. V září ale sledování ukončily s tím, že nezaznamenaly nic podezřelého. Tunisan přitom zřejmě byl v kontaktu s radikálním kazatelem Ahmadem Abdalazízem A., známým jako abú Valá, kterého německá policie zadržela v listopadu a jehož považuje za hlavního ideologa salafistické scény v zemi.

Foto: German police, ČTK/AP

Německá policie varovala, že je Amri nebezpečný a zřejmě ozbrojený.

Amri se volně pohyboval po Německu, přestože v Itálii podpálil školu a Italové měli jeho otisky prstů. Podle ministra vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se často pohyboval po celém Německu. Nedávno krátce navštívil Porýní. V poslední době se ale nejčastěji pohyboval v Berlíně.

Vyšetřování útoku na vánoční trh podle stanice RBB nadále komplikují chyby příslušných úřadů. Kvůli nim se ve středu neuskutečnily razie v Berlíně.

Za jakékoliv informace vedoucí k dopadení nejhledanějšího muže Evropy nabízejí německé úřady odměnu 100 tisíc eur, tedy v přepočtu 2,7 miliónu korun. Varují ale, že je ozbrojený a nebezpečný. Pravděpodobně je zraněný a mohl by se pokusit vyhledat lékařskou pomoc. Ve středu kvůli tomu německá policie prohledala nemocnice v Berlíně a sousedním Braniborsku.

Podezřelý je 178 centimetrů vysoký a váží 75 kilogramů. Oči má hnědé a vlasy černé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám