Hlavní obsah

Jste ostuda! Tento parlament je mrtvý, vmetl britským poslancům prokurátor Cox

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tato komora parlamentu je mrtvá a neměla by už zasedat, když třikrát odmítla brexitovou dohodu a nesouhlasí ani s předčasnými volbami, prohlásil ve středu britský generální prokurátor Geoffrey Cox v dolní komoře parlamentu. Poslanci zasedají po zhruba dvoutýdenní pauze, kterou přerušil verdikt nejvyššího soud. Ten oznámil, že přestávka původně plánovaná na pět týdnů je nezákonná a od začátku neplatná.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský generální prokurátor Geoffrey Cox

Článek

Cox dodal britské vládě dobrozdání o legálnosti kontroverzní parlamentní přestávky. Zdůraznil, že kabinet vždy jednal v dobré víře. Kritici ale postup vlády označili za snahu umlčet parlament v kritické době před termínem brexitu 31. října.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu, který přestávky v jednání parlamentu, zrušil, označil Cox za akt soudní legislativy. „Nejvyšší soud vytvořil nový zákon,“ řekl Cox. Jednání sněmovny je podle jeho slov nyní pod kontrolou soudců.

Přerušení zasedání britského parlamentu bylo nezákonné

Evropa

Prokurátor nicméně v rozpravě s poslanci odmítl, že by se soudní rozhodnutí dalo označit za „ústavní puč“. Tak ho podle britského tisku komentoval Jacob Rees-Mogg, který za kabinet dojednává program Dolní sněmovny.

 Uvažuje o zveřejnění právních rad pro vládu

Cox rozsudek akceptuje. „Přijímám, že jsme prohráli. Mýlili jsme se ohledně rozhodnutí Nejvyššího soudu,“ řekl.

Uvažuje o tom, zda by v následujících dnech neměly být zveřejněny dokumenty z jeho právního stanoviska. „V nadcházejících dnech zvážím, zda je ve veřejném zájmu, aby se mé právní rady poskytnuté vládě zveřejnily,“ řekl Cox. Vyloučil přitom, že by se vláda rozhodla znovu přerušit práci parlamentu způsobem, který by nebyl v souladu s úterním verdiktem nejvyššího soudu.

Johnson by mohl požádat o předčasné volby

Po konstatování jednoho z poslanců, že ve středu byla obnovena parlamentní suverenita a poslanci určí, co se bude dál dít s brexitem, Cox prohlásil, že tento parlament už nemá morální právo zasedat, když třikrát odmítl brexitovou dohodu a též předčasné volby. „Tento parlament je mrtvý parlament,“ dodal prokurátor a za nesouhlasných výkřiků mnoha přítomných označil Dolní sněmovnu za „ostudu“.

Jednání Británie s EU o alternativě k irské pojistce zatím bez výsledku

Evropa

Poslanci a média čekají především odpolední vystoupení premiéra Borise Johnsona, který kvůli překotnému vývoji zkrátil svůj pobyt v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN a vrátil se do Londýna. Spekuluje se, že premiér požádá poslance o schválení předčasných voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám