Hlavní obsah

Johnson si na tiskové konferenci zřejmě spletl Turecko s Egyptem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nový britský ministr zahraničí Boris Johnson si na úterní tiskové konferenci po jednání s šéfem americké diplomacie podle všeho spletl Egypt s Tureckem. Někdejší londýnský starosta a hlavní postava kampaně za brexit během vyjádření o současné geopolitické situaci dvakrát zmínil „egyptskou krizi“. Patrně tím měl na mysli doznívání pokusu o puč v Turecku a čistky, které tamní vláda na příkaz prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v reakci na něj provádí.

Foto: Reuters

Britský ministr zahraničí Boris Johnson během úterní tiskové konference

Článek

Z dotazů mířících na jeho peprné výroky z dřívější doby se Johnson pokoušel vybruslit poukazováním na závažnost současné situace. Avšak přestřelil.

„Čelíme skutečným problémům v Jemenu a jsme svědky vyvíjející se krize v Egyptě,“ prohlásil britský ministr zahraničí v reakci na dotaz, zda se hodlá omluvit za své výroky na adresu Donalda Trumpa či Hillary Clintonové. O krizi v Egyptě se Boris Johnson zmínil celkem dvakrát.

Britské ministerstvo zahraničí sice podle Daily Mailu vydalo prohlášení, že měl Johnson skutečně na mysli Egypt, v zemi pyramid ale v těchto dnech žádná aktuální krize neprobíhá.

Omlouvat se? To by trvalo dlouho

Šéf britské diplomacie se vyjádřil i k vlastnímu výroku, že je možná budoucí americká prezidentka Hillary Clintonová „jako sadistická zdravotní sestra v ústavu pro duševně choré“, nebo že její protikandidát Donald Trump jedná s „ohromující ignorancí, která ho diskvalifikuje z možnosti stát se americkým prezidentem“.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson byl hlavní tváří kampaně Leave.

„Mohli bychom strávit ohavně dlouhou dobu probíráním mnoha věcí, které jsem za 30 let napsal a které byly podle mého názoru vytrženy z kontextu, ale jsou před námi dnes vážná témata,“ řekl britský šéfdiplomat a začal mluvit o Egyptě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám