Hlavní obsah

Johnson chce postavit most mezi Skotskem a Severním Irskem

Britský premiér Boris Johnson zadal ministerstvům financí a dopravy, aby vypracovala analýzu nákladů a rizik ambiciózního projektu na vybudování 45 kilometrů dlouhého mostu, jenž by spojoval Skotsko a Severní Irsko. Informovala o tom v úterý britská stanice Channel 4 News.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnson s myšlenkou na vybudování mostu přišel už vloni, když zastával post britského ministra zahraničí. Nyní nápad oprášil a zjišťuje, kde na jeho realizaci vzít peníze. Mezi riziky stavby se uvádí například zbytky munice z druhé světové války, jichž je Irské moře plné.

Ministerstvo dopravy vypracovalo základní dokumentaci k projektu po konzultacích se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), o jejíž podporu ve sněmovně se nyní opírá Johnsonův konzervativní kabinet.

Náklady na vybudování mostu mezi skotským městem Portpatrick a severoirským Larne jsou podle listu Irish Times odhadovány na 20 miliard liber (zhruba 579 miliard korun).

Foto: Mapy.cz

Návrh mostu

Podle DUP by stavba mohla přispět k řešení problému s tzv. irskou pojistkou, což je ustanovení v dohodě s EU o brexitu, které zajišťuje, že mezi Severním Irskem a Irskou republikou nebude obnovena pevná hranice, jež by mohla znamenat návrat násilí do regionu. Hranice Irské republiky ale bude v případě odchodu Británie z EU vnější hranicí Unie. Aby byla neviditelná, muselo by území Severního Irska zůstat v jednotném unijním trhu. DUP odmítá zřízení hranice v Irském moři, která by de facto oddělila Severní Irsko od zbytku Británie.

Pokud by byl most, o němž Johnson mluví, vybudován, šlo by o jeden z nejdelších mostů světa přes moře. Nejdelší silniční most přes moře je nyní v Číně, měří 55 kilometrů. V Evropě je nejdelší Krymský most otevřený v roce 2018. Měří 19 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám