Hlavní obsah

Jeden z ukrajinských vyjednavačů byl zabit při plnění špionážního úkolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení ukrajinské rozvědky GUR oznámilo, že při plnění úkolů zahynuli tři její příslušníci. Mezi mrtvými je i Denys Kireev, který byl členem ukrajinské delegace, jež vyjednávala s Rusy. Je tak oficiálně potvrzena jeho smrt, ale není jasné, za jakých okolnosti zemřel.

Foto: Belta, Reuters

Jednací stůl, u něhož se sešli zástupci a Ruska a Ukrajiny.

Článek

„Během plnění speciálních úkolů zahynuli tři rozvědčíci, příslušníci Hlavní správy rozvědky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany,“ uvedla GUR na svých facebookových stránkách. Jmenovala všechny tři mrtvé. Kromě Denyse Kireeva, který zahynul 5. března, dále zemřeli Olekcij Dolja a Valerij Čybinějev.

„Zahynuli, když chránili Ukrajinu,“ uvedla GUR, což naznačuje, že spekulace o zradě Kireeva nemusí být podložené. Když se objevily první zprávy o jeho smrti, objevila se i spekulace, že byl zabit vlastními lidi, neboť zradil.

Rusko a Ukrajina se dohodly na možném dočasném příměří v humanitárních koridorech

Válka na Ukrajině

Ukrajinská tajná služba SBU podle novinářů uvedla, že Kireeva podezírala, že je ruský špion. Okolnosti smrti agentů GUR nepotvrdila.

Agent finančník

Kireev byl v letech 2006 až 2008 náměstkem ředitele finanční společnosti SKM. Pak pracoval pro rakouskou společnost Group Slav AK a v letech 2006 až 2012 byl členem dozorčí rady ukrajinské exportní banky Ukreximbank.

V letech 2010 až 2014 měl zastávat funkci zástupce předsedy správní rady ukrajinské spořitelny Oščadsbank. Spravoval i fondy Private Equity Fund a Fisex Income Fund, uvedla agentura Unian.

.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám