Hlavní obsah

Janukovyč: Musel jsem se zachránit, Rusko ale o vojenskou pomoc nepožádám

Aktualizováno

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nehodlá požádat Rusko, aby na Ukrajině vojensky zasáhlo. Prohlásil to v pátek, kdy se poprvé od svého útěku z Kyjeva z minulého týdne objevil na veřejnosti. Na tiskové konferenci v Rostově na Donu na jihu Ruska také řekl, že bude dál bojovat za budoucnost Ukrajiny.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Viktor Janukovyč na mimořádné tiskové konferenci

Článek

„Nebyl jsem svržen, byl jsem donucen opustit Ukrajinu, protože existovala bezprostřední hrozba pro můj život,” prohlásil Janukovyč na úvod tiskové konference. Dodal, že musel opustit Ukrajinu, protože byl v ohrožení i život jeho rodiny.

„Jsem odhodlaný pokračovat v boji za budoucnost Ukrajiny,” prohlásil. „Proti těm, kteří se ji pokoušejí okupovat s pomocí strachu a teroru,” dodal. „Moci na Ukrajině se chopily fašistické síly," řekl.

Odvolal se na to, že byla porušena dohoda s opozicí zprostředkovaná Evropskou unií. [celá zpráva]

Stále trvá na jejím dodržení. Chce, aby se na Ukrajině konaly letos v prosinci prezidentské volby. Opozice, která ovládla Kyjev, ale plánuje prezidentské volby na  květen. Těch se Janukovyč podle svých slov nezúčastní.

Rusko o vojenskou pomoc nepožádá

V souvislosti s posledními událostmi na ukrajinském Krymu, kde se vystupňovaly separatistické tendence a požadavky tamní ruské menšiny, Janukovyč nehodlá požádat Moskvu o vojenskou pomoc.

„V této situaci není vojenská intervence řešením," řekl. Úřady na Krymu neuznávají moc Kyjeva a nevyloučily jeho přičlenění k Rusku. Poloostrov musí podle Janukovyče zůstat součástí Ukrajiny.

Janukovyč také ostře zkritizoval západní vlády, které podle něj zhoršily vnitropolitickou situaci v zemi. „Nepokoje a oběti jsou následkem politické krize, jsou výsledkem neodpovědné politiky Západu, který povzbuzoval Majdan (radikální opoziční hnutí).”

Rozkaz střílet prý nedal

Janukovyč na přímou otázku, jestli se stydí za události, které provázely násilnosti na Ukrajině z posledních týdnů, odpověděl, že se stydí za to, že nedokázal udržet stabilitu a pořádek.

„Nikdy jsem nedal policii rozkazy, aby střílela. Policie má ale právo se bránit,” uvedl ke střetům z centra Kyjeva, při kterých zemřely desítky lidí. [celá zpráva]

Bránil také zásah nechvalně proslulé policejní jednotky Berkut, která měla podle opozice největší podíl na krveprolití v Kyjevě. Janukovyč ale míní, že příslušníci této jednotky byli pod útokem. Berkut úřady v Kyjevě rozpustily a zahájily vyšetřování, které má objasnit, kdo nařídil střelbu do demonstrantů.

Ukrajincům se zároveň omluvil: „Chtěl bych se omluvit těm, kteří trpěli a stále trpí.”

Okolnosti útěku nevysvětlil

Do Rostova na Donu se Janukovyč dostal podle agentury DonInformBuro už ve čtvrtek večer. Na tamní vojenskou základnu jeho letadlo měly doprovodit ruské stíhačky.

„Nedaleko bydlí můj starý přítel. Přijel jsem za ním, aby mi našel alespoň dočasný azyl,“ vysvětlil, proč se uchýlil právě do Rostova na Donu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Rostov na Donu

Na tiskové konferenci se ale vyhnul odpovědi na to, jak přesně se z Ukrajiny dostal do Ruska. Bylo to prý „díky vlastenecky naladěným důstojníkům, kteří splnili svou povinnost“.

Trvá na tom, že „nikam neuprchl”. Popsal ale, že když v koloně odjížděl z Kyjeva do Charkova na severovýchodě Ukrajiny, někdo na jeho auto střílel. Jeho další cesta prý byla poznamenaná obavami o bezpečnost.

Dosud se prý nesešel s prezidentem Vladimirem Putinem, pouze s ním mluvil po telefonu. Janukovyč také neodpověděl na otázku, jestli ho ruský prezident Putin stále považuje za legitimní hlavu ukrajinského státu.

Janukovyč zmizel z ukrajinského Kyjeva minulý pátek. Od té doby nebylo jasné, kde přesně se ukrýval. Před svou páteční tiskovou konferencí byl naposledy viděn v neděli na ukrajinském Krymu v Balaklavě. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Neznámí ozbrojenci zablokovali cestu na letiště v SevastopoluVideo: Reuters

„Na Ukrajinu se vrátím”

Sesazený prezident se hodlá vrátit zpátky na Ukrajinu. Požaduje ale splnění už zmíněné dohody s opozicí. Chce také záruky bezpečnosti pro sebe a svou rodinu.

Janukovyč se stále považuje za prezidenta Ukrajiny. Poprvé od svého útěku z Kyjeva z minulého týdne se v tomto duchu vyjádřil ve čtvrtek v tiskovém prohlášení. Rusko požádal o ochranu. [celá zpráva]

Ukrajinské úřady, které k moci vynesly násilnosti v Kyjevě z posledních týdnů, vydaly na sesazeného prezidenta mezinárodní zatykač. Viní ho z podílu na zabíjení demonstrantů v ukrajinské metropoli. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet ruských bojových vrtulníků na Krym

Ukrajina požádá o vydání

Kyjev bude po Moskvě žádat Janukovyčovo vydání. Ještě před jeho tiskovou konferencí to prohlásila ukrajinská generální prokuratura.

„Ukrajinský generální prokurátor má v plánu zabývat se záležitostí vydání mezinárodně hledaného občana Ukrajiny Viktora Janukovyče v případě, že bude oficiálně potvrzeno, že je v Ruské federaci,” uvádí se v prohlášení ukrajinského generálního prokurátora citované agenturou Reuters.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Úřady v Kyjevě v pátek také vydaly zatykač na bývalé špičky armády a politiky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám