Hlavní obsah

Další pohyb ruských sil na Krymu: v Sevastopolu přistály bojové vrtulníky

• Aktualizováno

Na základnu ruského námořnictva na Krymu v pátek přiletělo z Ruska osm bojových vrtulníků. Dosud neověřená tvrzení Refata Čubarova, předáka krymských Tatarů, potvrdilo video. Hlášen je také pohyb ruských jednotek po zemi. Podle ruského ministerstva zahraničí je operace součástí platné dohody o Černomořské flotile. Moskva slíbila, že bude respektovat územní celistvost Ukrajiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet ruských bojových vrtulníků na Krym

 
Článek

Ruská agentura Interfax už dopoledne uvedla, že bojové helikoptéry letectva Západního okruhu v rámci pohotovostního cvičení vyhlášeného přede dvěma dny prezidentem Vladimirem Putinem zamířily na „nouzovou leteckou základnu“.

Na videu zveřejněném po poledni na internetu je vidět přelet osmi bitevníků Mil Mi-24 nad Krymem.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vrtulník Mil Mi-24

Pohyb ruských vojáků po zemi

Dopisovatel BBC Daniel Sandford na Krymu současně upozornil na to, že viděl kolonu deseti nákladních aut se symboly ruské armády na cestě ze Sevastopolu do správního střediska Krymu Simferopolu.

Není jasné, zda přejezd kolony povolily ukrajinské úřady. Podle dohody z roku 1999 musí Rusové při každém přesunu mimo základnu žádat předem o svolení.

Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí jde o operaci v rámci dohody o Černomořské flotile. Diplomacie zároveň odmítla jakékoli jednání k Kyjevem týkající se vzájemných dohod. Události na Krymu jsou podle prohlášení vyústěním současné vnitropolitické situace na Ukrajině.

Ukrajinská pohraniční služba v pátek uvedla, že ruští vojáci v Sevastopolu zablokovali jednu z pohraničních jednotek. Zmínění ruští vojáci prý patří k 810. námořní brigádě Černomořské flotily, uvedla ČTK.

Ruská většina neuznává vládu v Kyjevě

Na Krymu, který byl sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem darován Ukrajině v padesátých letech minulého století, je většina obyvatel ruská. Etničtí Rusové odmítají uznat novou vládu v Kyjevě a nadále považují za svého prezidenta svrženého Viktora Janukovyče, který uprchl do Ruska.

Oddíly ruské domobrany od čtvrtka blokují krymský parlament a od pátku hlídkují také u letišť v Sevastopolu a Simferopolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruští ozbrojenci obsadili mezinárodní letiště na KrymuVideo: Reuters

Kyjev obvinil z účasti na akci ruskou armádu, Moskva takové nařčení odmítla.

Už ve čtvrtek vzbudil rozruch pohyb sedmi ruských obrněných transportérů u vesnice Ukromnoje. [celá zpráva]

Ruské obrněné transportéry na Krymu

V Sevastopolu má pronajatou základnu Černomořská flotila ruského námořnictva. Úřadující ukrajinský prezident ve čtvrtek varoval, že pohyb ruských sil mimo základnu bude považován za agresi.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám