Hlavní obsah

Janukovyč prchá, opustila ho část ochranky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ukrajinské ministerstvo vnitra vydalo v pondělí zatykač na sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče, uvedla BBC. Místo jeho pobytu ale není známo. Podle posledních zpráv je na Krymu.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na archivním snímku

Článek

Prozatímní ministr vnitra Arsen Avakov na své facebookové stránce oznámil, že bylo „zahájeno stíhání Janukovyče a dalších činitelů kvůli hromadným vraždám pokojných občanů“. Dodal, že současně po nich bylo vyhlášeno pátrání. Jména dalších stíhaných ale nezveřejnil. Zřejmě ale jde o bývalého ministra vnitra Vitalije Zacharčenka, ministra pro daně Olexandra Klimenka a o generálního prokurátora Viktora Pšonku.

U žádného není podle Avakova známo místo pobytu, poslední dva se pokoušeli dostat ze země letecky. Když je chtěli zadržet ve VIP salónku letiště propukla střelba a politici zmizeli.

Ani Janukovyče se zatím dopadnout nepodařilo. Naposledy byl viděn na Krymu, potvrdil BBC Avakov.

Janukovyče opustila část ochranky

V pátek se Janukovyč přesunul vrtulníkem z Kyjeva do Charkova na setkání vedení Strany regionů. V sobotu se pokusil odletět z doněckého letiště soukromým letadlem do Ruska, což se mu ale nepovedlo. [celá zpráva]

Pak odjel na Krym. Spatřili ho v neděli v Balaklavě v doprovodu ochranky a šéfa kanceláře Andrije Klujeva. Kolona tří aut po krátké zastávce v soukromém sanatoriu odjela pryč, zřejmě na letiště Belbek. Avakov dodal, že se prezident vyhnul státním objektům určeným pro prezidenta.

Na letišti v Belbeku už ale čekala tajná služba SBU vedená novým šéfem Valentynem Nalyvajčenkem z dosud opoziční strany UDAR Vitalije Klička. Noc na pondělí Janukovyč strávil v soukromé rezidenci u Balaklavy. Odjel tam se svou ochrankou, přičemž se na letišti zeptal, kdo ho chce doprovázet dál a kdo ne. Část ochranky ho opustila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smutek na náměstí Nezávislosti v KyjevěVideo: Reuters

To, že se Janukovyč skrývá, je pochopitelné. Opozice jej chce stíhat, protože míní  potrestat všechny, kteří mohou za smrt demonstrantů v ulicích. Ještě před svým propuštěním vzkázala z vězení bývalá premiérka Julija Tymošenková, že by se s Janukovyčem nemělo jednat, protože spáchal hromadné vraždy. Vitalij Kličko chce, aby byli potrestáni všichni, kteří nechali střílet do lidí.

Už se podle listu Ukrajinska pravda našel dokument, ve kterém generální prokurátor Viktor Pšonka prezidenta žádal o vyhlášení výjimečného stavu. Ten ale vyhlášen nebyl. Tajná služba SBU v zemi jen vyhlásila protiteroristickou operaci, což dávalo možnost armádě zatýkat civilisty.

Rusko sesazení odmítá

Rusko v neděli povolalo do Moskvy svého velvyslance na Ukrajině Michaila Zurabova ke konzultacím. Moskva nesouhlasí se sobotním odvoláním Janukovyče z prezidentského úřadu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle BBC řekl, že se ukrajinská opozice „v Kyjevě chopila moci, odmítla odzbrojit a dál sází na násilí“.

Obvinil ji, že se zpronevěřila politické dohodě podepsané v pátek s prezidentem Janukovyčem, která měla ukončit násilí v zemi, jež si vyžádalo na 80 obětí. [celá zpráva]

Rusko se rozhodlo povolat velvyslance poté, co parlament schválil, že prozatímním prezidentem bude blízký spolupracovník Julije Tymošenkové Olexander Turčynov.

Reklama

Výběr článků

Načítám