Hlavní obsah

Ukrajina nařídila zatknout bývalé špičky vlády a armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský generální prokurátor v pátek nařídil zatčení desítky bývalých vysokých činitelů vlády, armády a policie kvůli jejich údajnému podílu na zabíjení demonstrantů v Kyjevě.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Odpůrci svrženého prezidenta Janukovyče na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Článek

Podle agentury Reuters jsou mezi nimi někdejší ministři vnitra a spravedlnosti či šéf kanceláře exprezidenta Viktora Janukovyče. Na něj již prokuratura vydala mezinárodní zatykač ve středu.

Seznam desítky vysoce postavených činitelů zahrnuje vedle bývalého šéfa ministerstva vnitra Vitalije Zacharčenka či exministryně spravedlnosti Oleny Lukašové například někdejšího generálního prokurátora Viktora Pšonku.

Zatykače souvisejí s krvavými střety na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan, kde při protivládních protestech minulý týden zahynulo přes osmdesát lidí.

Nový generální prokurátor Oleh Machnyckyj již kvůli odpovědnosti za střelbu do účastníků protestů vydal mezinárodní zatykač na Janukovyče, který podle všeho uprchl do Ruska. Podle prokurátora je podezřelý z masové vraždy. Machnyckyj v pátek prohlásil, že je připraven požádat o Janukovyčovo vydání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Janukovyč v Rusku chystá tiskovou konferenci

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč uspořádá v pátek odpoledne tiskovou konferenci v jihoruském Rostově na Donu. Oznámila to agentura Interfax....

Výběr článků

Načítám