Hlavní obsah

Jako přes kopírák. O radikalizaci útočníka z Francie úřady věděly, ale nezasáhly

Paříž

Francouzské úřady v letech 2016 a 2017 zaznamenaly u útočníka, který v pátek na jihu Francie zavraždil tři lidi, že se zradikalizoval. Nezasáhly však. Nic prý nenaznačovalo, že by představoval bezprostřední hrozbu. Prohlásil to prokurátor věnující se případům terorismu ve Francii François Molins. Úřady už podle něj zadržely družku, která s pachatelem sdílela domácnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník ve francouzském Trèbes zastřelil jednoho člověka a drží rukojmíVideo: Reuters

 
Článek

Šestadvacetiletý ozbrojenec hlásící se k Islámskému státu Redouane Lakdim v pátek ve městě Trèbes na jihu Francie zavraždil tři lidi a dalších šestnáct zranil.  Dva z nich jsou v kritickém stavu. [celá zpráva]

Lakdim nejprve v Carcassonne zabil jednoho člověka a poté zajal několik rukojmích v supermarketu v nedalekém městečku Trèbes. Policie ho po několika hodinách zastřelila. [celá zpráva]

Podle ministra vnitra Gérarda Collomba šlo o teroristický útok, který muž známý jako drobný kriminálník spáchal zjevně sám.

Foto: La Depeche Du Midi via AP, ČTK/AP

Policie na místě útoku v jihofrancouzském Trèbes.

Televize BFM TV uvedla, že žádal propuštění teroristy z Paříže Salama Abdeslama. Tento terorista, který se podílel na pařížském masakru, byl před atentátem rovněž sledován. Ani u něj ale belgické bezpečnostní složky nedošly k závěru, že by měl být zadržen. [celá zpráva].

Obdobně měly britské tajné služby informace o tom, že by se mohl dopustit útoku atentátník z Manchesteru. Ani 22letému Salmanu Abedimu však nedokázaly v činu zabránit. [celá zpráva]

Zákazníci se schovávali v chladírně

Bývalý policista Christian Guibbert byl v pátek v supermarketu ve městě Trèbes na nákupu se svojí ženou a její sestrou. V obchodě se najednou začala rozléhat střelba. „Šel jsem se podívat, co se děje. Byl tam muž na zemi a jedna velmi vzrušená osoba se střelnou zbraní v jedné ruce a s nožem ve druhé, která křičela 'Alláhu akbar!',” popsal televizi BFM TV.

Guibbert pak členy své rodiny a další zákazníky nahnal do studeného skladu, kontaktoval úřady a nakonec se mu podařilo utéct. „V jednu chvíli mě uviděl (útočník) a vyběhl po mně s nožem, asi protože mu došly náboje. Pak jsem se ohlédl a už tam nebyl a já jsme vyběhl únikovým východem,” popsal.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Policisté na místě teroristického útoku v jihofrancouzském Trèbes.

Zaměstnanec supermarketu François řekl agentuře Reuters, že ve zmatku po prvních výstřelech se skoro s pachatelem Lakdimem srazil a slyšel jej říkat něco o Islámském státě. Dal se na útěk a následně pomohl vyvést z obchodu asi 20 lidí zadním východem.

Zákazník André Bivent byl ve skupince, která se schovala do chladící místnosti. Šestasedmdesátiletý muž v ní strávil asi půl hodiny, než s dalšími rukojmími utekl přes sklad v zadní části supermarketu. Reuters připomenul, že stejně jako v pátek se ukrývali také svědci útoku islamisty na obchod s košer potravinami v lednu 2015 v Paříži. Několik zákazníků tehdy v chladící místnosti přečkalo celý incident, který si vyžádal čtyři oběti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám