Hlavní obsah

Francouzi kvůli reformám vyšli do ulic, v Nantes musela policie nasadit těžkooděnce

Paříž

Francii ve čtvrtek ochromila stávka proti vládním reformám. Nejezdily vlaky a letecké spoje nabíraly zpoždění. Protesty probíhaly ve 180 francouzských městech. Do stávky se zapojilo 35 % zaměstnanců státních železnic SNCF a téměř 13 % pracovníků státního školství. V Nantes na západě země se navíc demonstranti střetli s policií. Strážci zákona proti rozvášněnému davu použili slzný plyn a vodní děla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkující pracovníci veřejného sektoru se ve francouzském Nantes střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Protestů se v Nantes podle policie zúčastnily asi čtyři tisíce lidí. Na záběrech zveřejněných agenturou Reuters je vidět, že se někteří demonstranti dopouštěli vandalismu.

Několik tisícovek lidí, kteří přišli protestovat, se ve čtvrtek okolo poledne vydalo k místní nemocnici. Část z nich si zakryla obličej.

Policisté sice v centru města obnovili pořádek, další demonstrace jsou ale hlášeny v dalších dnech v jiných městech, včetně Paříže. Odborářské organizace chtějí vyvolat tříměsíční vlnu stávek, během níž by jejich členové nepřišli do práce každý týden na dva dny, napsala ČTK.

Macron je odhodlán pokračovat

Prezident Emmanuel Macron zatím tváří v tvář hrozbě táhlých výpadků hlásí odhodlání v reformních snahách pokračovat a jeho úřad hovoří o „pokojné a sebevědomé” náladě. Cílem je okleštit podle Macrona ekonomicky neúnosné benefity některých zaměstnanců. Řada komentátorů ale připomíná několikatýdenní protestní hnutí v roce 1995, kvůli němuž nakonec tehdejší vláda upustila od důchodové reformy.

Nezvykle pravicově laděné reformy se v tradičně socialisticky laděné Francii u části občanů nesetkaly s pochopením. Tvrdí, že se úsporná opatření nepříznivě dotknou učitelů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám