Hlavní obsah

V Bruselu soudí teroristu z Paříže Salaha Abdeslama

Brusel
Aktualizováno

Jediný přeživší z teroristických útoků v Paříži z listopadu 2015 Salah Abdeslam stanul v pondělí před soudem v Bruselu. Stíhán je za přestřelku s belgickou policií, když byl na útěku. Souzen bude i ve Francii za teroristické útoky, ale nečeká se, že by tento proces začal dříve než v roce 2020, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terorista z Paříže Abdeslam stanul před bruselským soudemVideo: Reuters

 
Článek

Abdeslam byl převezen brzo ráno z věznice v severofrancouzském Vendin-le-Vieil, kde je ve vazbě, za doprovodu obrněných vozidel. Během procesu bude každý den převážen zpět do francouzské věznice, protože Belgie Abdeslama vydala do Francie.

Justiční palác střeží na 200 policistů. Proces je naplánován na čtyři dny. . Prokurátorka žádá pro Abdeslama a pro jeho společníka 20 let odnětí svobody; původně se hovořilo o tom, že obžalovanému hrozí až 40 let vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní opatření před soudem s teroristou AbdeslamemVideo: Reuters

Abdeslam odmítl vypovídat

„Jste Salah Abdeslam, narozený v Bruselu 15. září 1989?” zeptala se soudkyně Marie-France Keutgenová. „Nechci odpovídat na otázky,” odpověděl obžalovaný, který odmítl povstat. Řekl pouze, že mlčení z něj nedělá kriminálníka, ale je jeho obranou.

Mluvit odmítl i další obžalovaný 24letý Tunisan Sofiane Ayari: „Již jsem vypovídal před policisty, víc nechci říct.”

Foto: Reuters/BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam (vlevo) a jeho komplic Hamza Attou na záběru bezpečnostní kamery z benzínové pumpy v Trith-Saint-Léger nedaleko hranic s Belgií. Snímek ze 14. listopadu 2015

Osmadvacetiletý Francouz marockého původu narozený v Bruselu je obžalován ze střelby na policisty během zásahu v belgické metropoli v roce 2016.

U soudu se mají Abdeslam a Ayari zodpovídat z pokusu o vraždu policistů a nedovoleného ozbrojování, obojí „v souvislosti s terorismem”.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Justiční palác v Bruselu, kde soudí Salaha Abdeslama

Salah Abdeslam se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži ze 13. listopadu 2015, při kterých bylo zavražděno 130 lidí. Na rozdíl od svého bratra i dalších členů teroristické buňky nebyl při atentátu zabit ani nespáchal sebevraždu, ale odjel z Paříže do Bruselu. Několik měsíců se pak úspěšně skrýval.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Policejní vůz přiváží Salaha Abdeslama k soudu v Bruselu za přísných bezpečnostních opatření

Belgičtí policisté jej nakonec našli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 Abdeslam a Ayari tři policisty postřelili a dokázali uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Abdeslama se nakonec podařilo o tři dny později zadržet v bruselské čtvrti Molenbeek. [celá zpráva]

Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám