Hlavní obsah

Islámský stát? To nejsou žádní muslimové, ropu od nich nekupujeme, brání se Erdoganův syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Syn tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana odmítá, že by on nebo kdokoli z jeho rodiny vydělával na obchodech s ropou pocházející z území okupovaných Islámským státem. Džihádisty z této teroristické organizace prý považuje za nepřátele, a jakékoliv obchodování proto nepřichází v úvahu.

Foto: Profimedia.cz

Bilal Erdogan

Článek

„Islámský stát je nepřítel mé země, je to hanba, která znevažuje moje vyznání. Nereprezentují islám a já je nepovažuji za muslimy,“ řekl Bilal Erdogan italskému listu Corriere della Sera.

S nařčením klanu Erdoganů z obchodování s Islámským státem přišlo minulý týden ruské ministerstvo obrany. Jako důkaz předložilo satelitní snímky ze syrsko-tureckých hranic, na nichž jsou cisterny údajně mířící z území džihádistů do Turecka. [celá zpráva]

Moskva zároveň dodala, že má ještě další důkazy, které ale zatím zveřejňovat nebude.

Foto: Handout, Reuters

Další ze satelitních snímků, které mají usvědčit Erdogana.

Ropné tankery by měl

Bilal Erdogan, jenž je jedním ze čtyř potomků tureckého prezidenta, má aktiva v několika společnostech zabývajících se lodní přepravou a podle zjištění agentury Reuters skrze své firmy a její dceřiné společnosti kontroluje několik ropných tankerů.

Bilal Erdogan to nicméně odmítá a tvrdí, že se jeho podnikatelské aktivity týkají výhradně výroby říčných tankerů dodávaných do Ruska. Další prezidentův potomek „má nákladní loď, ale nemůže být použita jako tanker“, dodal v rozhovoru pro italský list Bilal Erdogan.

Ropu od IS kupuje Asad

Tím, kdo obchoduje s Islámským státem, je podle syna tureckého prezidenta ve skutečnosti vláda syrského prezidenta Bašára Asada. „Když budete sledovat trasu ropy z Islámského státu, najdete Asada,“ řekl.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou od listopadového sestřelení ruského suchoje tureckou stíhačkou na bodu mrazu. Syn tureckého prezidenta nicméně vyzval, aby se zúčastnění hráči věnovali skutečným problémům. [celá zpráva]

„To, co se stalo v souvislosti ruským letadlem, je nepříjemné, ale musíme se soustředit na skutečné problémy – Islámský stát a budoucnost Sýrie,“ míní Bilal Erdogan.

Reklama

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Výběr článků

Načítám