Hlavní obsah

Rusko bez servítků: Rodina tureckého prezidenta nakupuje ropu od Islámského státu

– Moskva • Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany obvinilo rodinu tureckého prezidenta Recepa Erdogana z toho, že nakupuje ropu od Islámského státu. Náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov prohlásil, že je Turecko největším odběratelem ropy, kterou džihádisté ukradli v Sýrii a Iráku. Jako důkaz ukázal satelitní snímky. Erdogan obvinění znovu odmítl a nechal se slyšet, že pokud by se prokázalo, rezignuje.

Foto: Handout, Reuters

Další ze satelitních snímků, které mají usvědčit Erdogana.

Článek

„Podle dostupných informací je nejvyšší vedení země, prezident Erdogan a jeho rodina, zapleteno do tohoto zločinného obchodu,“ řekl Antonov novinářům.

„Turecké vedení předvedlo extrémní cynismus, jen se podívejte, co dělají. Vtrhli na cizí území a drze jej rabují,“ dodal náměstek ruského ministra obrany.

S nařčeními na adresu Turků přišel už v minulých dnech několikrát ruský prezident Vladimir Putin. Dosud ale Moskva o přímém zapojení tureckých úřadů, natož prezidenta Erdogana, do pašování ropy a jejího prodeje nemluvila. Putin naposledy v pondělí prohlásil, že Turci sestřelili ruský suchoj s jasným cílem odvést pozornost od pašování ropy z území ovládaného Islámským státem. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Satelitní snímky z turecko-syrské hranice

Satelitní snímky jako důkaz

Moskva své nové obvinění podložila satelitními snímky, které údajně zachycují konvoj cisteren směřující z území ovládaného Islámským státem do turecké rafinérie a do dalších částí země.

Turecko to rezolutně popírá. „Jakmile se takové obvinění potvrdí, ušlechtilost našeho národa mi nedovolí jinak než rezignovat. Nezůstanu ve svém úřadu, ale ptám se pana Putina, zůstanete vy,“ reagoval již dříve Erdogan na zmiňované obvinění. To ve středu zopakoval a prohlásil, že ruská strana na takové „pomluvy nemá právo”.

Konkrétní důkazy o zapojení Erdoganovy rodiny Rusové nepředložili, prohlásili nicméně, že „zveřejnili jen část všech důkazů”.

Přestože jsou turecko-ruské vztahy od minulého týdne kvůli sestřelenému bombardéru na bodu mrazu, oznámil v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že se sejde se svým tureckým protějškem Mevlutem Cavusogluem, protože chce slyšet, „co má na srdci“.

Reklama

Související články

Turecko nezavede reciproční sankce proti Rusku

Turecko nebude reagovat na „emocionální” reakce Ruska a nebude zasahovat proti ruským občanům či zájmům na tureckém území. V souvislosti s prudkým ochlazením...

Výběr článků

Načítám