Hlavní obsah

Harašení zbraněmi je k ničemu, vzkázal NATO šéf německé diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier zkritizoval Severoatlantickou alianci za vojenská cvičení ve východní Evropě. NATO obvinil z „harašení zbraněmi“, uvedla BBC. Podle Steinmeiera jsou alianční manévry kontraproduktivní a mohou zvýšit napětí s Ruskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení NATO v Polsku se zúčastnilo 31 tisíc vojákůVideo: AP

 
Článek

„To, co bychom teď neměli dělat, je rozdmýchávat dál situaci vyhrožováním a harašením zbraněmi,“ řekl Steinmeier podle BBC německému Bild am Sontag, který vyjde v neděli.

„Kdokoli si myslí, že symbolická promenáda tanků na východní hranici aliance zajistí bezpečnost, se mýlí,“ dodal.

S odkazem na dobu tzv. studené války prohlásil, že není v tuto dobu na místě dávat Rusku záminky k obnovení staré konfrontace. Šéf německé diplomacie také vyzval k dialogu s Moskvou.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

NATO zahájilo v Polsku 7. června masivní cvičení 31 tisíc vojáků. Kromě členských států aliance se ho zúčastnili také vojáci Finska, Makedonie, Švédska a Ukrajiny. Zapojily se do něj desítky letadel i lodí i tři tisíce bojových vozidel. Manévry skončily v pátek.

Podobná cvičení se v Polsku konají každý sudý rok už deset let. Letošní bylo ale v dosavadní historii největší.

Polský ministr obrany po jeho skončení prohlásil, že „prokázalo, že jsme v bezpečí". Varšava bude v červenci hostit summit NATO. Polská vláda dala v souvislosti s ruským angažmá na východě Ukrajiny a na Krymu opakovaně najevo své obavy z „hrozby z Východu“.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští a američtí vojáci při cvičení NATO nedaleko polské Toruně

Rusko naopak dlouhodobě kritizuje jakoukoli přítomnost aliančních vojáků u svých hranic. Prezident Vladimir Putin v pátek varoval, že pokud budou obě strany podnikat kroky, které povedou ke zvyšování napětí, může to vést k návratu do studené války. Západ podle něj nedbá na legitimní ruské zájmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám