Hlavní obsah

Gazprom si rezervoval větší kapacity v plynovodu přes Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Gazprom avizovala, že ve středu klesne objem dodaného plynu plynovodem Nord Stream 1 na pětinu. Ještě v šest ráno ale objem odpovídal 67 milionům kubíků denně, tedy čtyřiceti procentům objemu. Výpadek by ale neměl být cítit, protože si firma rezervovala větší kapacitu v plynovodu Eustream (Transgas) přes Slovensko, uvedl časopis Der Spiegel.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle zdroje Spiegelu si Gazprom vyhradil, že plynovodem Eustream ve středu proteče do Evropy 69 milionů kubíků plynu, zatímco běžně je to jen 37 milionů. Potvrdil to provozovatel.

To by mělo nahradit snížení objemu proudícího přes Nord Stream 1. „Pokud k tomu skutečně dojde, Gazprom v zásadě dodá téměř stejná množství, které bude chybět na Nord Streamu kvůli novému omezení,“ vysvětlil plynový stratég z londýnské analytické společnosti ICIS Andreas Schröder.

K navýšení zřejmě dojde, provozovatel ukrajinské části potrubí Eustream si v úterý stěžoval, že Gazprom v něm bez varování zvýšil tlak.

Expert: Úspora 15 procent osvobodí EU od ruského plynu

Ekonomika

Přes hraniční bod Veľké Kapušany by tak mělo proudit 68,6 milionu metrů krychlových plynu, zatímco v úterý to ještě bylo pouze 36,8 milionu kubických metrů.

Plynovodem Nord Stream 1 může proudit až 167 milionů kubíků plynu denně, ale Gazprom v polovině června snížil objem dodávek na 67 milionů metrů krychlových denně kvůli potížím s kompresorovou turbínou, kterou partnerská německá společnost Siemens Energy poslala do Kanady na opravu, a kvůli sankcím měla problémy s jejím vrácením.

Nyní uvádí, že má problémy s další turbínou, a proto snižuje dále kapacitu Nord Streamu 1.

Dodávky plynu od Gazpromu klesnou dnes na 20 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám