Hlavní obsah

Francouzští rybáři protestují kvůli sporu o rybolov. Chystají blokádu přístavů i Eurotunelu

Paříž

Francouzští rybáři v pátek ráno zablokovali britské obchodní lodi přístup do přístavu v Saint-Malo. Začali tím plánovaný protest, kterým chtějí dát najevo svou nespokojenost ohledně práv na rybaření v Lamanšském průlivu. Kolem 14. hodiny SEČ chtějí rybáři zablokovat přístup do několika severofrancouzských přístavů i do Eurotunelu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie blokuje britské čluny kvůli sporům o rybářské licenceVideo: Reuters

 
Článek

„Chceme zpátky své licence. Británie musí dodržovat pobrexitovou dohodu, mnoho našich rybářů stále nemůže pracovat. Naše trpělivost mé své meze. Doufáme, že toto naše varování bude vyslyšeno,“ řekl stanici BFMTV šéf francouzského Národního výboru pro námořní rybolov Gérard Romiti.

Rybářská asociace uvedla, že v pátek zablokuje přístavy v Saint-Malo, Calais a Ouistrehamu, aby „odsoudila podmínky brexitové dohody a její důsledky pro rybáře“. Plánuje také využít vozidla a zablokovat podmořský Eurotunel, který je hojně využíván pro železniční přepravu zboží i pro osobní dopravu.

Británie má dva týdny na to, aby vyřešila s Francií spor o rybolov

Zahraniční

Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona v krátkosti uvedl, že Spojené království je zklamáno výhrůžkami či protesty. „Je na francouzských úřadech, aby ohlídaly, že se nebudou dít žádné nelegální kroky, které by ohrozily obchodní tok. Situaci budeme nadále monitorovat,“ dodal mluvčí.

Blokáda by mohla způsobit na obou stranách Lamanšského průlivu zácpy a narušit nejen obchod, ale také osobní dopravu. Samy přístavy ale uvedly, že v pátek je tradičně objem zboží nižší, takže blokáda bude zřejmě krátkodobá.

Britové proti Francii kvůli rybolovu: Odvolejte výhrůžky, máte 48 hodin!

Zahraniční

Konflikt o rybolov v Lamanšském průlivu mezi Francií a Británií propukl po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři budou nadále moci lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Francie ale hrozí sankcemi a tvrdí, že Británie její rybáře znevýhodňuje při vydávání povolení, což Spojené království odmítá. Do napjaté situace se vložila už i Evropská komise, která dala oběma stranám dva týdny na to, aby situaci vyřešily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám