Hlavní obsah

Francouzská policie prorazila první blokádu rafinérie

Novinky, rei, pit
Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie v pátek prorazila blokádu rafinérie východně od Paříže. Podnik je jedním z 12 zařízení v zemi, které demonstranti blokují již přes deset dní.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Blokáda rafinerie Grandpuits nedaleko Paříže

Článek

Policisté rafinérii Grandpuits asi 50 kilometrů od hlavního města obsadila v brzkých ranních hodinách. Proražení blokád dříve nařídil prezident Nicolas Sarkozy. Mnohým benzínovým stanicím došlo palivo a provoz musela omezit i letiště. Blokován je též největší francouzský ropný terminál u Marseille.

Rafinérie Grandpuits zásobuje Paříž i obě její letiště Orly a Charles de Gaulle.

Šéf odborů Charles Foulard označil policejní akci za „skandál, protože policie zasáhla uprostřed noci“.

Lidé po celé Francii protestují proti vládním škrtům a penzijní reformě, která posouvá důchodový věk na 62 let, tedy o dva roky, a navíc stanovuje nárok na plnou penzi až při odchodu do důchodu v 67 letech namísto dosavadních 65 let.

O reformě má ještě v pátek hlasovat Senát, ale potíže s přijetím jsou nepravděpodobné. Její návrh už dříve schválila dolní komora parlamentu, Národní shromáždění, nicméně senátorům z řad menšinové opoziční levice se zatím dařilo jednání pomocí dodatků zdržovat.

„Vláda nese plnou a celkovou odpovědnost za další protesty kvůli svému nekompromisnímu postoji, nedostatku naslouchání a opakovaným provokacím,“ uvedly odbory ve společném prohlášení.

Nepopulární Sarkozy

Podle agentury Reuters bylo ve čtvrtek 2790 z celkového počtu 12 500 čerpacích stanic v zemi bez pohonných hmot, což způsobily mnohadenní stávkami v jednotlivých rafinériích.

Pořádkové síly hodlají i nadále uvolňovat rovněž blokované sklady pohonných hmot, jak jim to nařídil prezident Sarkozy, jehož popularita je nejnižší za posledních 18 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám