Hlavní obsah

Omezte provoz, žádá letecké společnosti stávkou zasažená Francie

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, pit

Situace ve Francii zmítané masivními protesty proti vládní důchodové reformě se nelepší. Země proto v pondělí požádala jednotlivé letecké společnosti, aby na úterý až o 50 procent seškrtaly veškeré lety. Informovala o tom agentura Reuters. Opatření se může dotknout i spojů z České republiky.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Středoškolák v Nice s nápisem: Sarkozy, tvůj důchod co nejdříve.

Článek

Nejvíce zasaženo bude pařížské letiště Orly. Podle Úřadu pro civilní letectví DGAC se má právě tam počet letů snížit o zmíněných 50 procent. Na všech ostatních letištích má být počet letů snížen o 30 procent.

Celostátní několikadenní stávka už narušila značnou část francouzské ekonomiky včetně zásobování čerpacích stanic. Vyhrocená je situace ve všech 12 francouzských rafineriích, v pondělí zahájili protestní akci i řidiči nákladních vozů.

České aerolinie ruší zatím dva lety

„V souvislosti se zítřejší ohlášenou generální stávkou ve Francii byly České aerolinie nuceny zrušit úterní let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpáteční let OK 761,“ uvedla pro Novinky tisková mluvčí Českých aerolinií (ČSA) Hana Hejsková.

Všechny ostatní spoje do Paříže a Štrasburku se budou ČSA snažit vypravit podle platného letového řádu, je ale nutné počítat s dílčími zpožděními. Ty se kromě letů do Francie týkají i spojů do Španělska, Madridu a Barcelony, které přelétávají francouzské území, a využívají tak služeb francouzského řízení letového provozu.

Problémy s palivem se ČSA netýkají

„Situace se může vyvíjet, České aerolinie samozřejmě dění ve Francii pečlivě sledují a provoz budou přizpůsobovat aktuálnímu vývoji,“ doplnila Hejsková s tím, že cestující ze zrušeného spoje do Paříže jsou bezplatně překnihováváni na následující lety. Tam, kde to bude provozně možné, nasadí společnost letouny s větší sedačkovou kapacitou.

Váznoucí zásobování s palivem na francouzských letištích ČSA podle Hejskové zásadně neovlivňuje. „České aerolinie se snaží zachovat v maximální míře pravidelnost svých letů z Francie, proto si letouny společnosti směřující do francouzských destinací nechávají natankovat palivo i na zpáteční let již před odletem z Prahy,“ informovala Hejsková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám