Hlavní obsah

Francouzi volí nového prezidenta

Paříž

Podaří se centristovi Emmanuelovi Macronovi obhájit post prezidenta Francie, nebo země galského kohouta zažije politické zemětřesení a křeslo v Elysejském paláci obsadí krajně pravicová politička Marine Le Penová? O tom rozhodnou během neděle francouzští voliči.

Foto: Yves Herman, Reuters

Emmanuel Macron, nebo Marine Le Penová? Francouzi rozhodují, kdo se stane prezidentem.

Článek

V metropolitní Francii se volební místnosti se otevírají v 08:00 a uzavřou se v 19:00, ve velkých městech bude možné hlasovat o hodinu déle. Kvůli časovému posunu se už začalo hlasovat v zámořských územích a departementech. Jako první začali volit v sobotu v 08:00 místního času (12:00 SELČ) obyvatelé souostroví Svatý Pierre a Miquelon u východního pobřeží Kanady. V dalších hodinách začal hlasovat Guadeloupe, Martinik, Francouzská Guyana, Francouzská Polynésie, Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Výjimku mají také volební místnosti v Americe.

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Volby

Průzkumy favorizují Macrona, tři dny před volbami měl v různých průzkumech na svou soupeřku náskok deset až 12procentních bodů. Mnozí Francouzi považují prezidentské volby za rozhodnuté, a proto o ně ztrácejí zájem.

Le Penová sahá po klice od Elysejského paláce už potřetí

Zahraniční

Stejná dvojice kandidátů totiž o nejvyšší funkci usilovala už před pěti lety. Ve spojení s nevýraznou předvolební kampaní je podle analytiků důvod, proč veřejnost jeví o volby tak malý zájem. Média často zmiňují na francouzské poměry nízkou volební účast, která se očekává okolo 75 procent.

V neděli mají navíc prázdniny školáci ve všech třech zónách ve Francii. Pokud chtějí jejich rodiče volit mimo místo bydliště, museli si o to požádat předem. Další možností je udělení plné moci k hlasování, ve středu úřady evidovaly přes 600 tisíc žádostí.

KOMENTÁŘ: Kdo sjednotí Francii? – Matěj Široký

Komentáře

Analytici tvrdí, že o výsledku voleb rozhodnou voliči kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole. Na třetím místě v něm skončil krajně levicový Jean-Luc Mélenchon, který pro druhé kolo sice jasně nepodpořil Macrona, ale prohlásil, že „Le Penová nesmí dostat ani jeden hlas“. Mélenchon získal v prvním kole téměř 22 procent hlasů a těchto skoro osm milionů levicově smýšlejících Francouzů má ve druhém kole na vybranou mezi centristou a krajně pravicovou političkou.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

První odhady výsledků se smí zveřejnit po uzavření všech volebních místností, tedy v neděli ve 20:00. Konečné výsledky lze očekávat v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám