Hlavní obsah

Evropu zasáhne oranžovočervený déšť. V Česku bude v noci na středu

Do Evropy míří ze Sahary masivní množství prachu a písku. Velké koncentrace hlásí zejména Španělsko, Francie, ale i Německo. V Česku bude saharské prachové částice z ovzduší vymývat déšť během noci na středu, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Prach z největší pouště světa zabarví déšť do ruda nebo se projeví červeným popraškem na oknech či automobilech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kromě zhoršené kvality ovzduší a zakalení oblohy přinášejí prachové částice v ovzduší intenzivně barevné soumrakové jevy zabarvené do oranžova a do červena,“ popsala Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Sahara se stěhuje do Ameriky

Počasí

Prachové částice bude ze vzduchu vymývat vydatný déšť. V Německu by mělo začít pršet už v úterý v brzkých ranních hodinách, a to na jihozápadě, a postupně se budou srážky přesouvat k východu. „V Česku by mělo začít pršet v noci na středu. Pršet by mělo na celém území Česka a spadne od dvou do 10 mm srážek, na východě až kolem 15 mm,“ uvedla Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Prach ze Sahary na Kanárských ostrovech

Pozor na lak aut

Němečtí meteorologové upozorňují, že vzhledem k masivnímu množství prachu a drobného písku ze Sahary se povrchy a déšť zbarví do červena. „Bude to doslova krvavý déšť, jeden z nejsilnějších za poslední roky,“ upozorňují němečtí meteorologové. Motoristé by si ale měli dát pozor. Pokud se jim prach usadí na voze, měli by ho nechat pouze smýt, rozhodně nepoužívat hadr nebo kartáč. Byl by to efekt smirkového papíru a poškrábali by si lak.

Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se podle Honsové dostává do Česka ve vyšších vrstvách atmosféry i několikrát do roka. Například v loňském září nebo v únoru, kdy byl na horách oranžový sníh.

Bakterie ze Sahary je nadějí vinařů v boji se smrtelnou chorobou révy

Věda a školy

Podobné to bylo v dubnu 2009, dubnu 2019, dubnu 2020, květnu 2020 či červnu téhož roku. Do Česka se může dostat i prach z Ukrajiny, jako např. 24. března 2007. Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu.

Nyní se oblak saharského prachu nachází také nad Atlantikem a dorazí až do Jižní Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám