Hlavní obsah

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Indická varianta koronaviru delta, která je výrazně nakažlivější, se stala dominantním kmenem v Evropě, uvedla v pátek Světová zdravotnická organizace. Řada evropských zemí kvůli tomu zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru, aby neměly desetitisíce nových případů jako Británie. Proti opatřením se v řadě evropských zemí v víkendu protestovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proti zpřísňujícím se opatřením demonstrují davy lidí napříč EvropouVideo: AP/Reuters

 
Článek

Malta zakázala na své území přístup všem neočkovaným a Německo uplatňuje přísnější pravidla karantény pro lidi přijíždějící ze Španělska a Nizozemska.

Šéf úřadu německé kancléřky Helge Braun vyzval lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat, a otevřeně přiznal, že očkovaní budou mít v případě znovuzavedení karanténních opatření více svobod než neočkovaní.

„Může to také znamenat, že nenaočkovaní by mohli přijít o možnost navštěvovat restaurace, kina nebo stadiony, i když budou mít test, protože riziko je příliš vysoké,” řekl šéf úřadu kancléřství v rozhovoru pro list Bild Am Sonntag. Podle něj by omezení platná jen pro neočkované byla legální, protože „povinností státu je chránit zdraví občanek a občanů, a k tomu patří i zdravotnictví, které nemusí odkládat operace rakoviny nebo kloubů kvůli tomu, aby se zvládalo postarat o pacienty s covidem-19“.

Zemský premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann nevylučuje ani povinné očkování: „Očkovací povinnost nemůžu na věčné časy vyloučit. Je možné, že se objeví mutace, kvůli kterým to bude nezbytné.”

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Protest proti očkování před parlamentem v Aténách

V Německu za poslední den podle statistiky Institutu Roberta Kocha přibylo 1387 lidí nakažených koronavirem a počet nově nakažených během jednoho týdne v přepočtu na 100 000 obyvatel vzrostl ze sobotních 13,6 na současných 13,8. Ještě 6. července bylo číslo na hodnotě 4,9.

Zavádění covid pasů

Některé země zvažují, že pro vstup na hromadné akce nebo do fitka budou potřeba covid pasy. V Řecku mohou bary a restaurace navštěvovat jen očkovaní, což platí v Portugalsku už od počátku července, uvedl list The Guardian. V Řecku proto proti omezením v sobotu protestovali.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Italové v Milánu protestují proti covid pasu

V Itálii bude nutné evropský covid pas překládat od 6. srpna v případě návštěv stadionů, muzeí, kin, divadel, galerií i plaveckých stadionů. Bude ho nutné mít i při návštěvě vnitřních prostor restaurací.

„Varianta delta představuje dokonce větší hrozbu než ostatní varianty,“ řekl italský premiér Mario Draghi: „Zelený (covid) pas není povinný, ale je nutnou podmínkou, aby se nezavřela ekonomika.“ Současně vyzval k očkování: „Bez očkování se všechno zase zavře.“

Ve Francii se kvůli covid pasům v sobotu opět demonstrovalo, do ulic vyšlo po celé zemi na 160 000 lidí, uvedlo ministerstvo vnitra. V Paříži, kde protestovalo 11 000 lidí, a v Lyonu se demonstranti střetli s policií, která použila slzný plyn, uvedla televizní stanice BFM. Zadrženo bylo 13 osob.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Demonstrace proti očkování a protikoronavirovým opatřením ve Franci

Ve Francii platí od středy povinnost ukazovat covid pasy v kinech, divadlech, muzeích či na sportovištích, které pojmou více než 50 lidí. Od 1. srpna pak chce vláda systém rozšířit na restaurace, bary, obchodní centra i některé dopravní prostředky. Povinnost být očkován se má od konce léta vztahovat na pracovníky nemocnic a pečovatelských domů a na hasiče. V posledních čtyřech dnech země detekovala kolem 20 000 nakažených denně.

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová varovala, že varianta delta by mohla ohrozit zotavování ekonomiky ve službách, zejména v pohostinství a turistickém průmyslu.

Delta v Evropě převažuje

Světová zdravotnická organizace v pátek oznámila, že dominantní je v Evropě nyní indická varianta delta. Podle aktuálních dat je o 60 procent nakažlivější než britská mutace alfa, a ta byla o 60 procent nakažlivější než původní kmen z Číny, uvedl profesor Martin Hibberd z Londýnské školy hygieny a tropických nemocí. Jestliže u původního kmene mohlo deset lidí nakazit 25 dalších, u delty je to mezi 60 až 70 osobami, napsal list The Guardian.

Foto: Beresford Hodge, Reuters

Demonstrace v Londýně

Hibberd varoval, že v Evropě nyní probíhá závod mezi rychlostí očkování a šířením této mutace koronaviru, který zažila už Británie. „Myslím si, že odpovědí je rychlejší očkování,“ uvedl a dodal, co je potřeba udělat: „Evropa pravděpodobně potřebuje rozšířit trochu víc hromadné testování, takže si lidé mohou být vědomi toho, zda jsou pozitivní, nebo ne, a případně se izolovat. „Evropa v tom nebyla tak dobrá. Po Evropě nemůžete tak snadno získat testy zdarma jako ve Spojeném království.“

Francie však ukázala, že zpřísněná opatření vedou lidi k očkování. Po jejich vyhlášení 12. července se na očkování přihlásilo 3,7 milionu Francouzů. Celkem je plně naočkována více než polovina obyvatel EU.

„Pro správnou kontrolu delty byste měli uplatňovat jak očkování, tak restrikce. Ne jako v Británii,“ řekl listu profesor z lékařské fakulty na univerzitě v Leedsu Stephen Griffin, podle něhož mohou pomoci i covid pasy. „Evropské země, zejména Spojené království, se ještě nepoučily, jaká je hodnota řízené karantény” a dodal: „Spojené království je odpovědné za šíření variant alfa a delta.“

Reklama

Výběr článků

Načítám