Hlavní obsah

EU zveřejní podmínky omezující vývoz vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie ve středu zveřejní návrh zpřísnění vývozu vakcín vyrobených na jejím území. Opatření by postihlo především Británii. Podle listu The New York Times by mělo být dočasné a platit zřejmě šest týdnů. List The Guardian uvedl, že ne všechny země EU s ním souhlasí. Nové nařízení by postihlo zejména firmu AstraZeneca, která v dodávkách upřednostňuje Británii.

Foto: Pool, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„EU finalizuje nouzovou legislativu, která dá unii větší práva omezit v příštích šesti týdnech export vakcín vyrobených v bloku,” uvedl list The New York Times, který měl možnost vidět návrh a jeho pravost ověřily zdroje z EU. „Nové zákony zkomplikují farmaceutickým firmám vyrábějícím v EU vakcíny na covid-19 jejich export a zřejmě naruší dodávky do Británie,“ uvedl dále deník.

Podle podmínek pro vývoz schválených na konci ledna potřebují výrobci vakcín pro export mimo EU souhlas. Důvodem zpřísnění je to, že země EU od února do půlky března vyvezly do Británie přes 10 milionů dávek vakcín, ale z Británie nebyla do EU dovezena žádná.

AstraZeneca oznámila, že její smlouva s britskou vládou upřednostňuje Británii při dodávkách, i když to ze zatím zveřejněných částí smluv neplyne. AstraZeneca dodala do EU ze necelý kvartál méně čtvrtinu ze slíbených sto milionů dávek.

EU blokuje dodávky vakcín AstraZeneca do Británie

Evropa

Nedostatek vakcín od AstraZeneky však nyní pociťuje i Británie, protože byla zpožděna dodávka z Indie.

Chce proto, aby byly do Británie dovezeny vakcíny vyrobené v továrně Halix v Nizozemsku. Do Británie se také dovážejí vakcíny od Pfizeru/ BioNTechu vyrobené v Belgii.

Johnson pomalu ustupuje ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky

Evropa

V návrhu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, který podporuje německá kancléřka Angela Merkelová, je vyžadována reciprocita a AstraZenece hrozí zákaz vývozu jejích vakcín z EU.

Dokument ale také varuje, že i u dalších zemí, jichž se zatím omezení netýkalo, by mohlo dojít ke zpřísnění exportu, protože mají nyní lepší počty naočkovaných než země EU a méně trpí pandemií. „Export do těchto zemí by mohl taky ohrožovat bezpečnost dodávek v rámci EU,“ stojí v návrhu. Podle listu The New York Times by to mělo jen malý dopad na USA, kam bylo z EU vyvezeno jen milion dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám