Hlavní obsah

EU zamezí zneužívání svobody pohybu k dávkové turistice

Harpsund

Nejvyšší představitelé Německa, Velké Británie, Švédska a Nizozemska se při jednáních ve švédském Harpsundu shodli na nutnosti zabránit zneužívání volného pohybu v EU, kdy lidé jezdí do zemí, kde jsou vyšší sociální dávky.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Premiér Nizozemska Rutte, německá kancléřka Merkelová a premiéři Švédska a Británie Reinfeldt a Cameron v Harpsundu

Článek

Oznámil to britský premiér David Cameron po jednáních s německou kancléřskou Angelou Merkelovou a premiéry Švédska Fredrikem Reinfeldem a Nizozemska Markem Ruttem.

„Dohodli jsme se, že bychom měli spolupracovat v boji proti vybočování z mezí svobody pohybu. Je pravda, že potřebujeme v celé Evropě svobodu cestování za prací, ale ne abychom mohli svobodně zneužívat systémy sociální podpory,” zdůraznil Cameron. Všechny čtyři země patří mezi ty, kam míří obyvatelé chudších zemí EU s méně štědrým sociálním systémem.

Jde ale také o reakci na výsledek voleb do europarlamentu, kde posílila krajní pravice a ultranacionalisté.

Neshoda ohledně šéfa EK

Dosáhnout shody na jménu nového předsedy Evropské komise se ale nepodařilo. Angela Merkelová dál trvá na Lucemburčanovi Jeanu-Claudovi Junckerovi, kterého však Cameron tvrdě odmítá.  „Řekla jsem, že mým kandidátem na předsedu Evropské komise je Juncker a že si přeji, aby se jím stal. Řekla jsem to už v Německu a opakuji to,“ prohlásila Merkelová.

David Cameron ale řekl, že si přeje méně federalistického kandidáta. Nelíbí se mu též, že by měl šéfa Evropské komise navrhovat a volit Evropský parlament: „Pravidla Evropské unie jsou taková, že se má sejít Evropská rada, tvořená zvolenými vedoucími představiteli, a doporučit kandidáta. A nemyslím si, že by se tento postup měl nějak upravovat.“

Dříve naznačoval, že by volba Junckera mohla uspíšit britské referendum o setrvání Spojeného království v Unii. Merkelová podotkla, že hrozby tady podle ní nejsou na místě.

Proti Junckerovi se staví i Nizozemsko, Švédsko, Maďarsko a zřejmě i Itálie. Juncker potřebuje získat 376 hlasů mezi 751 poslanci, Evropská lidová strana, která Junckera prosazuje, má jen 212 křesel. Mezi druhými nejsilnějšími socialisty (286 poslanců) je ale dost Junckerových odpůrců.  Liberálové oslabili a mají jen 70 křesel.

Cameron volá po reformě EU

Cameron zopakoval, že si přeje reformu Unie: „Chci, aby Británie byla v reformované EU. To je můj cíl. Myslím, že je to nejlepší pro Británii stejně jako pro Evropu.“

Cameron slíbil britským voličům, že pokud pro něj budou ve volbách v příštím roce hlasovat, vypíše v roce 2017 referendum o setrvání v Evropské unii. Důležité proto podle něj je, jak bude nyní Unie postupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám