Hlavní obsah

Dubajský vládce má své bývalé ženě vyplatit vyrovnání 16 miliard

Londýn

Vrchní soud v Londýně v úterý nařídil dubajskému vládci, šajchovi Muhammadu bin Rašídu Maktúmovi, aby své bývalé manželce, princezně Háje, a dětem vyplatil 554 milionů liber (16,4 miliardy Kč). Jde o jedno z nejvyšších vyrovnání po rozvodu přiznané britským soudem, poznamenala agentura AP.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm a jeho bývalá žena princezna Hája na dostizích v roce 2013

Článek

Soudce Philip Moore uvedl, že velká část peněz pro Háju, dceru bývalého jordánského krále, a její děti je určena na zajištění jejich bezpečí po celý život. Dodal, že 72letý šajch pro ně stále představuje vážné riziko: „Hlavní riziko, jemuž čelí, je od něj (Muhammada). Emír si mimo jiné koupil nemovitost vedle jednoho z Hájiných domů a vyhrožoval jí, mimo jiné jí nechal poslat SMS: „Můžeme tě najít kdekoli.“

Hája, kterou si vzal dubajský emír v roce 2004 jako šestou manželku, do Londýna uprchla loni v dubnu a požádala o ochranu na základě zákona, který má zajistit bezpečí obětem nucených sňatků a domácího násilí.

Obětí nuceného sňatku se podle ní měla stát dcera Džalíla, jež měla být provdána za saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Na soud v Londýně se princezna obrátila ve snaze získat do své péče dvě děti, které s dubajským panovníkem má. Šajch chtěl, aby se děti vrátily do Spojených arabských emirátů. Hája žádala, aby zůstaly s ní v Británii. Soud rozhodl, že by měly žít se svou matkou.

Soud již v říjnu odhalil, že dubajský vládce nařídil sledování telefonů své bývalé manželky a jejích právníků. Maktúm ke sledování použil špionážní systém Pegasus izraelské společnosti NSO Group.

Dubajský šejk napíchl během rozvodu mobil své manželky i jejích právníků

Evropa

U soudu také zaznělo, že Maktúm nechal unést dvě své dcery, princezny Latífu a Šamsu.

Soud nařídil dubajskému vládci, aby Háje do tří měsíců jednorázově vyplatil 251,5 milionu liber na údržbu jejích britských sídel, na pokrytí částek, které jí podle jejích slov dluží za šperky a dostihové koně, a budoucích nákladů na její bezpečnost.

Dubajskému emírovi, který je zároveň premiérem Spojených arabských emirátů, rovněž uložil, aby zaplatil tři miliony liber na vzdělávání svých dětí a 9,6 milionu liber na různé nedoplatky. Dále ho vyzval, aby platil 11,2 milionu liber ročně na výživu dětí a jejich zabezpečení, dokud nedosáhnou plnoletosti.

FBI pomáhala unést princeznu Latífu zpátky do zlaté klece v Dubaji

Amerika

Mluvčí Muhammada bin Rašída Maktúma prohlásil, že dubajský vládce „vždy dbal na to, aby jeho děti byly zaopatřené”. Požádal také média, aby respektovala jejich soukromí. Hájin právník na žádost o komentář bezprostředně nereagoval.

Není to ani polovina toho, co původně chtěla

Přestože řada londýnských právníků považuje konečnou částku za největší rozvodové vyrovnání přiznané britským soudem, činí méně než polovinu z 1,4 miliardy liber, které Hája původně požadovala.

Dubajskou princeznu Latífu vězní otec, nechal ji unést

Blízký a Střední východ

Hája během sedmihodinové výpovědi uvedla, že velká a jednorázová platba by jí umožnila úplné odloučení a odstranila by vládcovu moc nad ní a jejich dětmi: „Opravdu chci být svobodná a chci, aby byly svobodné i ony.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám