Hlavní obsah

Dubajský šejk napíchl během rozvodu mobil své manželky i jejích právníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dubajský vládce šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm se vměšoval do činnosti britské justice, když v době rozvodového řízení nechal odposlouchávat pomocí programu Pegasus telefon své bývalé ženy, jordánské princezny Háji. Ta uvedla, že po tomto zjištění se cítí pronásledovaná. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na středeční verdikt soudu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Princezna Hája (vpravo) se svou právní zástupkyní Fionou Shackletonovou před budovou soudu

Článek

Pomocí programu Pegasus od izraelské firmy NSO nechal také šejk odposlouchávat telefony jejích právních zástupců baronky Fiony Schackletonové a Nicka Mannera.

Předseda oddělení Nejvyššího soudu pro rodinné otázky dodal, že vniknutí do mobilního telefonu nebo pokus o něj pomocí softwaru Pegasus se také týká princeznina osobního asistenta a dvou členů jejího bezpečnostního personálu.

Francie zahajuje vyšetřování po odhaleních o špionážním programu Pegasus

Bezpečnost

Rozsudky zveřejněné ve středu odpoledne označily napíchnutí telefonů za „opakované porušování britského práva“, které je v rozporu se základními právy. Dále jde o vměšování do soudního procesu a zneužívání moci ze strany vládce země.

Podle soudu bylo sledování prováděno sloužícími nebo agenty šejka Al Maktúma, dubajského emirátu nebo Spojenými arabskými emiráty. Šejk popřel, že by cokoliv o odposlouchávání věděl.

Verdikt soudu je ranou pro dubajského emíra, který prý jasně ukazuje, jak zachází s ženami v rodině. Dvě své dcery nechal kvůli rozvodu unést a vězní je.

Foto: Profimedia.cz

Vládce Spojených arabských emirátů Muhammad bin Rašíd Al Maktúm (vpravo)

Jméno princezny Háji se objevilo na seznamu lidí, kteří byli programem sledováni.

Pegasus umožňuje sledovat místo, kde se telefon nachází, číst SMS zprávy, e-maily i zprávy v dalších aplikacích. A tajně odposlouchávat hovory nebo aktivovat kameru či mikrofon v telefonu.

Umožňuje také přístup ke kontaktům a snímkům v paměti i heslům.

Na odposlouchání princeznu upozornila Cherie Blairová, která byla poradkyní společnosti NSO.

Princezna se soudí s dubajským vládcem o děti

Evropa

Firma ji upozornila, že software byl zneužit k monitorování baronky a princezny. Ta byla odposlouchávána loni v červenci a srpnu, kdy se konala důležitá soudní jednání ohledně toho, komu připadnou jejich děti.

Soud se už dříve dostal k závěru, že dubajský šejk princeznu zastrašoval, vyhrožoval jí a zorganizoval únosy jejích dětí.

Dubajský emír a premiér SAE organizoval únosy svých dětí a vyhrožoval ženě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám