Hlavní obsah

Do Chorvatska proudí pomoc i od úhlavních nepřátel

Právo, ave, vpl, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Chorvatska proudí pomoc z celé Evropy. Země se nepřestává chvět, od ničivého zemětřesení zaznamenala přes 374 následných otřesů.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Poničený dům v Chorvatském městě Glina

Článek

Každou čtvrthodinu dorazí kamion s materiální pomocí, a to i ze Srbska a Bosny a Hercegoviny. „Škody způsobené přírodní katastrofou jsou horší než ty za občanské války po rozpadu Jugoslávie,“ řekl webu Euronews válečný veterán Janja Sljepčevič.

„Nepřátelé se dokážou spojit, když je hodně zle,“ svěřila se televizi SAT 1 Danica Lučedičová ze Záhřebu, když se dozvěděla, že srbský prezident Aleksandar Vučič požádal vládu své země, aby Chorvatsku převedla milion eur (asi 26,4 mil. korun) z rozpočtové zálohy – v hotovosti i v materiálních darech.

Do Chorvatska po zemětřesení pošle Česko vybavení za 5 milionů Kč

Evropa

Pozadu nezůstávají ani Chorvaté. Podle výkonného ředitele tamního Červeného kříže se do pátku na sbírkovém účtu podařilo nashromáždit 36 milionů kun (125 milionů korun). Organizace za poslední tři dny rozdělila přes 129 tun potravin a 21 tisíc porcí teplého jídla.

Jako po propité noci

Městečko Petrinja, které zemětřesení zasáhlo nejvíce, bylo v průběhu války v Jugoslávii (1991-1995) ovládáno srbskými rebely, kteří odmítali chorvatskou nezávislost.

Hasiči dovezli do Chorvatska humanitární pomoc po zemětřesení

Domácí

Srbská etnická většina z města odešla až na úplném konci konfliktu, v roce 1995. Šlo o součást takzvané „Operace Bouře”, která dodnes mezi Chorvatskem a Srbskem budí emoce.

Aktivisté a dobrovolníci, kteří po zemětřesení přijeli pomoci, ale uvádějí, že tyto sváry jsou teď až na druhé koleji. Desítky srbských rodin nabídly svým chorvatským sousedům, aby u nich na čas bydleli.

„Je to jako po propité noci: zdejší lidé si začínají uvědomovat, jaké neštěstí 'ty druhé' potkalo,” popsal atmosféru dlouholetý humanitární pracovník a bývalý poslanec z Bělehradu Aida Corovic.

Reklama

Související články

Chorvatsko zasáhly další otřesy

Třetí den za sebou zasáhlo střední Chorvatsko zemětřesení. Série tří otřesů následovala v několikaminutových odstupech mezi 6:15 a 6:29. Nejsilnější měl...

Výběr článků

Načítám