Hlavní obsah

Chorvatsko zasáhly další otřesy

– Záhřeb
Novinky, Alex Švamberk

Třetí den za sebou zasáhlo střední Chorvatsko zemětřesení. Série tří otřesů následovala v několikaminutových odstupech mezi 6:15 a 6:29. Nejsilnější měl magnitudu 4,8, uvedla chorvatská seizmologická služba. Postižena byla opět města Sisak a Petrinja, která značně poškodilo už úterní zemětřesení. Otřesy byly patrné i v Záhřebu a Karlovaci.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Odstraňovaní škod v chorvatské Petrinji

Článek

„Nemůžeme říci dobré ráno, protože nám není dobře. Ráno v 6:15 nás zasáhl třetí a pak i čtvrtý otřes. Krátké, ale silné,“ uvedl starosta Petrinje Darinko Dumobović, který telefonoval z parku, protože kancelář už nemá. Byla poničena.

Podle chorvatské seizmologické služby byly ve středu zaznamenány následné otřesy v 6:15, 6:26 a 6:29. První měl magnitudu 4,7, další 4,78 a poslední 3,9. Ředitelka služby Ines Ivančičová uvedla, že epicentrum bylo u Petrinje v hloubce deseti kilometrů, kde mělo epicentrum i úterní zemětřesení. Varovala, že by mohly přijít ještě další následné otřesy: „Bude se to otřásat dlouho, úterní zemětřesení bylo ničivé a s vysokou pravděpodobností bude následovat velká série otřesů, mezi nimiž budou i silnější.“

Při zemětřesení v Chorvatsku zemřelo nejméně šest lidí

Evropa

Dodala však, že i slabší zemětřesení, jaká přišla ve středu, mohou způsobit škody, protože mnoho budov bylo poškozeno už v úterý. Oblast Petrinje zasáhlo obrovské množství otřesů, skoro každou minutu přichází nějaký a 25 až 30 jich mělo větší magnitudu než tři.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Škody způsobené zemětřesením v Petrinji.

V Petrinji se přitom v úterý večer podařilo obnovit dodávky elektrického proudu do veřejného osvětlení, a tím se rozsvítila se i vánoční výzdoba, která osvětlovala poničené domy. Ve světle pouličních lamp bylo možné začít odklízet trosky v jinak temném městě. Ulice se podařilo vyčistit do deseti večer, takže jsou průjezdné. Specialisté pro výškové práce odstraňovali dál poškozené komíny a hasiči procházeli domy, jestli v nich nejsou oběti.

Chorvatsko zasáhlo zemětřesení

Evropa

Ve městě, kde panoval naprostý chaos, pomohlo i patnáct set dobrovolníků, kteří tam odpoledne přijeli, mnozí i s lopatami. Řídila je policie a hasiči.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Kasárna u Petrinje se proměnila v evakuační středisko

Obyvatelé, kteří ztratili domov, jsou buď u příbuzných, nebo skončili v nedalekých kasárnách, které slouží jako evakuační středisko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám