Hlavní obsah

Dlouhá ruská kolona míří na Donbas, ukazují snímky. Ofenzíva podle Kyjeva začíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Luhansk

Velká ruská vojenská kolona směřuje z ruské Rostovské oblasti směrem na Donbas. Stanice CNN analyzovala video, které se objevilo v pondělí na sociálních sítích. Ukrajinští představitelé tvrdí, že ofenzíva na Donbasu už de facto začala.

Foto: DRM Journal/Twitter

Záběry ruské kolony

Článek

Video podle CNN zachycuje kolonu u Matvějev Kurganu v Rusku nedaleko ukrajinské hranice. Je v ní na čtyřicet kolových obrněných transportérů a ještě větší počet nákladních aut, včetně několika cisternových.

Na jednom transportéru je vidět ruská vlajka, na jiném vlajka námořnictva s modrým svatoondřejským křížem.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko v pondělí varoval, že ruský útok už v podstatě začal.

„Z mého pohledu velká ofenzíva už začala. Musíme chápat, že to nebude opakování 24. února (den zahájení ruské invaze – pozn. red.), kdy vše zahájily letecké útoky a výbuchy. Ano, ještě tu nejsou velké bitvy, o nichž se mluvilo v posledních pár dnech. Ale obecně bychom mohli říci, že ofenzíva už začala,“ řekl.

Ukrajinský vojenský náčelník Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ale o víkendu předpokládal, že ji začne velká dělostřelecká příprava.

V Luhanské oblasti se střílí na domy, nemocnice i infrastrukturu. Opraváři jsou hrdinové

Evropa

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová v úterý řekla, že jih, stejně jako východ Ukrajiny „mají pro nepřítele strategickou hodnotu“. „Situace je tady velmi složitá,“ poznamenala.

Ruská invaze na UkrajiněVideo: Novinky

Uvedla, že to neznamená, že by Moskva ustoupila od plánu ovládnout celou zemi. Boje na jihu a východě označila za postupný cíl, „který si nepřítel dává před tím, než zacílí na celou Ukrajinu“.

„Pokud mělo Rusko před 24. únorem strategické plány s krátkou, ale jasnou perspektivou, nyní plánuje podle situace (jen) na několik dní dopředu,“ uvedla. „Musíme být připraveni na jakoukoli strategii,“ dodala s tím, že už v roce 2014 v době anexe Krymu byla v hledáčku Ruska celá Ukrajina.

Rusům jsme zničili kolonu směřující k Izjumu, hlásí ukrajinská armáda

Evropa

Ukrajinci zničili velký sklad zbraní v Novoajdaru v okupované části Luhanské oblasti, oznámil v pondělí na svém facebookovém profilu Serhij Hajdaj.

Luhanští separatisté a iredentisté podle agentury RIA Novosti zase informovali o zničení 20 domů a skladiště plného umělých hnojiv. Ta se dají použít i ve výbušninách.

Reklama

Výběr článků

Načítám