Hlavní obsah

Dívku odmítli přijmout do chlapeckého sboru, matka ho žaluje za diskriminaci

– Berlín

Devítiletá dívka sní, že se stane členkou prestižního pěveckého tělesa Berliner Staats- und Domchor. Má to ovšem háček. Je to chlapecký sbor, nejstarší pěvecké těleso v Německu. Od jeho založení v roce 1465 braniborským kurfiřtem Friedrichem II. v něm nezpívala žádná dívka. Matka dívky se s tím ale nehodlá smířit a rozhodla se podat žalobu kvůli diskriminaci ke správnímu soudu v Berlíně, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednání soudu je naplánováno na tento pátek a ve stejný den by měl padnout také verdikt.

Dívka zpívala do ledna 2018 v dětském sboru Komischen Oper Berlin. Od února 2018 do srpna 2018 navštěvovala chrámovou školu ve Frankfurtu nad Mohanem. Když matka poté v listopadu 2018 požádala o zařazení své dcery do pěveckého tělesa Berliner Staats- und Domchor, byla odmítnuta.

Dívka absolvovala konkurz, ale komise jí odmítla. Nebyla dostatečně připravena pro zpěv v tomto prestižním sboru, zkoušející dokonce uvedli, že dívce chybějí základy, a komise rovněž kritizovala její nedostatečnou motivaci.

Matka: Odmítnutí kvůli pohlaví

Matka je ale přesvědčená, že její dcera byla odmítnuta kvůli diskriminaci pohlaví. V žalobě tvrdí, že je jí upíráno právo na stejné hudební vzdělání jako chlapcům.

Vedení sboru odmítá žalobu i tvrzení, že dívku nepřijali kvůli jejímu pohlaví. Dívka by podle nich byla přijata, pokud by upoutala pozornost mimořádným talentem a velkou motivací. Hlas dívky navíc podle nich neodpovídá zvuku chlapeckého sboru. Navíc chybí připravenost rodičů na spolupráci se sborem.

Susann Bräckleinová, advokátka, která zastupuje dívčinu matku, prohlásila, že odmítnutí dívky je podivné, když vedení souboru doporučilo, aby začala dívka navštěvovat institut Juliuse Sterna, což je elitní škola pro nadané mladé hudebníky. Advokátka si stojí za svým a tvrdí, že odmítnutí dívky lze vysvětlit jen zaujatostí vůči jejímu pohlaví.

Talent? Trénink

Pro list The Guardian se advokátka navíc odvolává na studii z roku 2002 britského akademika Davida Howarda, která zjistila, že většina posluchačů nedokáže rozeznat rozdíl mezi sbory dívek a chlapci zpívajícími stejné písně. „Za pomoci tréninku třikrát týdně lze dosáhnout hodně, a to i u průměrných hlasů. Lidé to nazývají talentem, ale ve skutečnosti to je trénink,“ uzavřela advokátka.

V současné době poskytuje sbor Berliner Staats- und Domchor vzdělání 325 chlapcům a mladým mužům v 11 různých sborových skupinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám