Hlavní obsah

Devět měsíců vězení za rasistický obrázek francouzské ministryně

Paříž

Francouzský soud potrestal v úterý devíti měsíci vězení nepodmíněně a pětiletým zákazem politické činnosti bývalou členku krajně pravicové strany Národní fronta Anne-Sophii Leclèrovou. Přirovnala na své stránce v internetovém mikroblogu francouzskou ministryni spravedlnosti Christiane Taubirovou k opici.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubirová (vlevo)

Článek

Soud ve městě Cayenne, které je metropolí Francouzské Guyany, rodiště Taubirové, uložil také Leclèrové pokutu 50 000 eur (1,3 miliónu Kč). Dalších 30 000 eur má zaplatit Národní fronta, která Leclèrovou za její přehmaty vyloučila ze strany loni v prosinci.

Třiatřicetiletá Leclèrová se bránila tvrzením, že fotomontáž s opičkou „neměla nic společného s rasismem” a že šlo o legraci. Dodala, že obrázek, jehož není autorkou, ze své facebookové stránky brzy zase odstranila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Francouzská ministryně se loni stala terčem hned několika rasistických útoků například i za to, že podpořila zavedení manželství mezi osobami stejného pohlaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám