Hlavní obsah

Další kolo jednání může začít o víkendu, řekl Putin Scholzovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin během telefonického rozhovoru informoval německého kancléře Olafa Scholze, že o víkendu se může uskutečnit třetí kolo přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Novináře o tom informoval Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit. Kancléř opětovně vyzval Putina, aby nařídil okamžité zastavení bojů na Ukrajině.

Foto: Sputnik, Reuters

Média spekulují nad zdravotním stavem Vladimira Putina.

Článek

Moskva je ochotna jednat s Kyjevem, pokud budou splněny všechny její požadavky. Podle Kremlu to řekl Putin v rozhovoru s německým kancléřem Scholzem.

Během druhého kola jednání, které proběhlo ve čtvrtek, se Rusko a Ukrajina dohodly na humanitárních koridorech pro odchod lidí a možném dočasném příměří v těchto místech.

Rusko a Ukrajina se dohodly na možném dočasném příměří v humanitárních koridorech

Válka na Ukrajině

„Spolkový kancléř vyjádřil velké obavy,“ řekl Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholze s Putinem. Uvedl, že oba státníci si vyměnili odlišné názory na situaci. „(Scholz) vyzval k okamžitému zastavení všech bojů a k umožnění humanitárního přístupu,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že Scholz i Putin se dohodli na dalším rozhovoru v dohledné době.

Dosavadní rozhovory Ruska a Ukrajiny kýžené příměří nepřinesly. Obě strany ale podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče souhlasily s poskytnutím humanitární pomoci a vytvořením bezpečných humanitárních koridorů, aby mohli civilisté bezpečně odejít z obklíčených ukrajinských měst. Arestovyč ale poznamenal, že souhlas je „teoretický“. Zda bude uveden do praxe, tedy jasné není.

Denacifikace zmizela. Rusko mírní požadavky, tvrdí poradce ukrajinského prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám