Hlavní obsah

Další eskalace. Rusové do Černého moře přesouvají flotilu vojenských lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dvě ruské vojenské lodě spolu s dalšími 15 menšími plavidly v sobotu propluly přes Bospor do Černého moře. Lodě slouží k vylodění vojáků na pobřeží a jejich podpoře, uvedla agentura Reuters. Podle agentury se v blízké době očekává připlutí dalších dvou ruských vojenských lodí.

Foto: Profimedia.cz

Loď ruského námořnictva. Ilustrační foto

Článek

Rusko v posledních týdnech shromažďuje vojenské oddíly u hranic s Ukrajinou, za což čelí kritice USA, NATO a evropských zemí.

Vstup dvou bojových lodí do Černého moře plánovaly tento týden podle Ankary i Spojené státy, ale nakonec lodě přes Bospor nepropluly. Podle amerických představitelů námořnictvo podalo žádost o proplutí jen z toho důvodu, aby mělo zaručený přístup do Černého moře v případě nutnosti. V pátek večer vstoupila do Černého moře loď s logistickým vybavením pro síly NATO v Rumunsku.

USA vyšlou do Černého moře válečné lodě kvůli napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

Moskva také vyhlásila zákaz plutí zahraničních bojových a "dalších druhů státních" lodí ve vodách poblíž Krymského poloostrova, který Rusko obsadilo v roce 2014.

V pátek francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelové a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzvali Rusko, aby stáhlo svá vojska od ukrajinských hranic a poloostrova Krymu.

Stáhněte vojsko od hranic s Ukrajinou, vyzvali Rusko Macron a Merkelová

Evropa

Napětí na Donbasu

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem ruské „ozbrojené agrese” pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu. Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

Neodvádějte mladíky na frontu, žádají Ukrajinci

Zahraniční

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území. Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá.

Boje si dosud vyžádaly více než 13 tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám