Hlavní obsah

Neodvádějte mladíky na frontu, žádají Ukrajinci

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině, v době vyhroceného konfliktu na východě země, začalo jarní povolávání branců. Podle loňského rozkazu prezidenta Volodymyra Zelenského by mělo do armády nastoupit 14 246 lidí, zhruba o půldruhého tisíce méně než v minulých letech. Branci přitom nemají sloužit na Donbasu.

Foto: Serhiy Takhmazov, Reuters

Ukrajinský voják střílí u hranic se separatisty ovládanými oblastmi na Donbasu po dronu.

Článek

Prezident ovšem snížil jejich věk na 18 let, zatímco v uplynulých pěti letech nastupovali až od 20 let. Zároveň se prodloužila školní docházka na 12 let a kritici upozorňují, že „děti“ budou povolány do armády hned po ukončení střední školy.

Stále populárnější se stává přitom i výcvik dětí v tzv. vojensko-vlasteneckých táborech. Hlásit se tam mohou od sedmi do 16 let.

Parlament pak nedávno schválil ve druhém čtení zákon, který znepokojuje rezervisty. Zjednodušuje totiž mobilizaci a zpřísňuje pokuty za nenastoupení vojenské služby, které mohou nově dosáhnout až 700 tisíc hřiven (asi 547 tis. Kč).

USA vyšlou do Černého moře válečné lodě kvůli napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

Povolávat lze ve „zvláštním období“

Prezident podle tohoto zákona může mobilizovat až 300 tisíc rezervistů svým výnosem bez vyhlášení všeobecné mobilizace a schválení parlamentem.

„Lidé se obávají, že je budou odvádět z ulice nebo z práce na frontu,“ hlásil reportér televize TSN. Ministerstvo obrany nicméně ujišťuje, že „odchytávání v ulicích neplánuje“. Povolávat chce především zkušené vojáky a ty, kteří už sloužili v oblasti tzv. protiteroristické operace.

Ukrajina může být zničena, pohrozil Kyjevu ruský ministr zahraničí

Evropa

Aktivisté přitom upozorňují, že nejsou přesně stanovené podmínky. „Tvrdí se tam, že mohou být povoláváni ,ve zvláštním období‘. My ale tady máme ,zvláštní období‘ už osmý rok,“ poznamenala Viktortorija Ivasyková z občanské organizace Právní setnina.

Zelenskyj loni prosazoval „totální mobilizaci“ mužů i žen v případě napadení ze strany Ruska, avšak vojáci mu to rozmluvili s tím, že nepřipravení lidé by nebyli příliš platní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám