Hlavní obsah

Dalajlama vyjádřil hlubokou lítost nad odchodem přítele Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama vyjádřil v pondělí hlubokou lítost nad úmrtím svého přítele a bývalého českého prezidenta Václava Havla. Dalajlama navštívil Havla týden před smrtí. Přiletěl na jeho pozvání a předal mu dar. Památku uctí i úřady EU stažením vlajek na půl žerdi a minutou ticha.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dalajlama při setkání s Václavem Havlem 10. prosince

Článek

Dalajlama na svých webových stránkách uvedl, že Havel byl podle něj skromným a odvážným mužem, kterého osobně velmi obdivoval, respektoval a bude ho postrádat.

Na webových stránkách dalajlama vzpomíná na velkou poctu, které se mu dostalo v únoru 1990, když se mohl setkat s Václavem Havlem jen několik měsíců poté, co se stal prezidentem a setkával se s ním během dalších 20 let pravidelně.

Svět v něm ztratil skvělého státníka, jehož stálá a neohrožená odvaha hrála klíčovou roli pro svobodu a demokracii v Československu, uvedl dalajlama v dopise Havlově manželce Dagmar.

Dalajlama navštívil Havla 10. prosince v den lidských práv. Tehdy uvedl, že Havel je skutečně vážně nemocný. [celá zpráva]

Evropský parlament a Rada EU před polednem uctí památku Václava Havla stažením vlajek na půl žerdi. Všechna pondělní jednání v Radě EU, v níž se scházejí všechny členské země "sedmadvacítky", začnou minutou ticha. ČTK to dnes sdělil mluvčí polského předsednictví EU Kacper Chmielewski.

Slovenský tisk o Havlovi

Zpráva o smrti posledního československého a prvního českého prezidenta dominuje titulním stránkám také slovenského tisku.

„Smrt Václava Havla zdrtila nejen Čechy a Slováky, ale doslova celý svět," napsal list Pravda. Dodal, že Havel pomohl otevřít dveře svobodě, aby mohla vstoupit do východní Evropy, a že vidiny pádu komunismu se nevzdal ani za cenu pronásledování a pobytu ve vězení. "Hovořilo se o něm jako o idealistovi, jenž vkročil do vysoké politiky, která má příchuť intrik a přetvářky. Havlův příběh na výsluní popřel tvrzení, že kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti," míní deník. Označil ho za „symbol sametové revoluce a zásadních politických změn v Evropě, muže plného inspirací, muže velkého srdce a myšlenek, které měnily osudy jiných“.

"O setkání s ním stáli světoví státníci, intelektuální špičky, Rolling Stones, celebrity. Československo a 'Velvet Revolution' (sametová revoluce) se staly pojmem zejména díky němu," uvedl deník Sme a upozornil, že světoví i domácí pohlaváři by udělali lépe, pokud by o Havlově morálním odkazu méně mluvili a více se jím řídili, zejména pak ve vztahu k různým diktaturám.

Ocenění z Ruska

I ruské listy ocenily jeho velikost. "Český exprezident byl člověkem-symbolem, který zajistil své zemi nejméně bolestivý přechod od komunismu k demokracii ve východní Evropě," napsal Kommersant.

Havel přitom zůstal nekonformním, neřídil se pravidly politické korektnosti, ale vlastním přesvědčením. Ještě pár dní před smrtí přijal tibetského dalajlamu bez rozmýšlení, jak se to odrazí na vztazích s Čínou, a v červenci se prudce ohradil proti udělení prestižní německé ceny Quadriga Vladimiru Putinovi. Pohrozil, že cenu, kterou byl vyznamenán v roce 2009, v takovém případě vrátí, porota proto nakonec odvolala ocenění ruského premiéra, připomněl Kommersant.

"Budeme si Václava Havla připomínat jako člověka, který v sobě spojil nespojitelné. Takoví lidé se dostávají k moci jen v době změn, kdy tradiční kádrové výtahy nefungují," napsaly Vedomosti. Ocenil také, že na Havlovu adresu nikdy nezazněla podezření z korupce. Solženicynova výzva "nežít ve lži" byla Havlovi blízká: "Často se zdál naivní svým hlásáním mravnosti v politice, ale cožpak jeho slova nejsou dnes aktuální?"

Vládní list Rossijskaja gazeta charakterizuje Havla jako disidenta, dramaturga, otce "sametové revoluce", posledního československého a prvního českého prezidenta, který "dokázal světu, že státy se mohou rozpadat smírně a bez krveprolití". Závěrem dodal, že po odchodu z nejvyšší funkce se Havel vrátil k psaní divadelních her, což je pole, kde dosáhl "nemenšího úspěchu než v politice".

Hlasy z Francie

I francouzský list Le Figaro zdůrazňuje, že Havel byl svobodný, poctivý a neúplatný muž, který reprezentoval opozici a v čele sametové revoluce přispěl k úspěšné změně režimu. Havel byl celý život věrný svým ideálům, zdůraznil Le Figaro. List Le Monde vyjádřil přesvědčení, že Havel zůstal ve své mysli do poslední chvíle disidentem. Pohublý a oslabený nemocí našel v posledních dnech sílu se zvednout, aby se setkal s dalajlamou a podepsal petici vyzývající ruskou opozici ke sjednocení proti manipulacím režimu Vladimira Putina.

"Smrtí Václava Havla přišla Česká republika o jednoho ze svých velkých vlastenců, Francie přišla o přítele a Evropa o jednoho z jejích moudrých mužů," uvedl podle agentury AFP francouzský prezident Nicolas Sarkozy v dopise svému českému protějšku Václavu Klausovi.

Výběr článků

Načítám