Hlavní obsah

Čínu polekal sestřel ruského Suchoje Su-35S. Sama ho má ve výzbroji

Sestřelení Suchoje Su-35S, dosud nejmodernějšího ruského bojového letounu, ztraceného nad Ukrajinou, znepokojilo Čínu, která má ve výzbroji 24 strojů tohoto typu. Přestože obvykle Čína válku na Ukrajině popisuje z ruského pohledu, když přebírá zprávy z ruských médií, tentokrát tomu bylo jinak.

Foto: Armáda ČR; 3. úkolové uskupení Baltic Air Policing

Transportní letouny An-72 a Su-35S, se kterými přišli Češi do styku.

Článek

Sestřelu Suchoje Su-35S, který se po zásahu protiletadlovou raketou zřítil 3. dubna na pole u Charkova, se obšírně věnoval anglojazyčný South China Morning Post.

Že se stal letoun obětí ukrajinské protivzdušné obrany, oznámil ukrajinský generální štáb s tím, že pilot letadla se katapultoval, ale byl dopaden a obviněn z útoku na civilisty, což je válečný zločin.

List citoval čínského experta, jenž analyzoval trosky stroje, který se řítil k zemi se slabou stopou kouře za sebou. Po dopadu vybuchlo palivo a z místa stoupal hustý černý dým. Letoun se po nárazu nerozpadl, ale celý shořel.

Podle experta vše nasvědčuje tomu, že byl zasažen protiletadlovou střelou při letu v malé výšce.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Už dříve bylo nad Ukrajinou sestřeleno pět bombardérů Suchoj Su-34, které mají stejně jako stíhací Su-35 základ v sovětském letounu Su-27. Sestřeleny byly i čtyři námořní Suchoje Su-30SM, uvedl blog Oryx monitorující ztráty ruské techniky

South China Morning Post uvedl, že setřel je poučením pro čínskou Lidovou osvobozeneckou armádu, která má po ruské armádě největší počet Suchojů Su-35.

Sestřelený letoun byl přitom nejmodernější verzí s posíleným drakem, s motory zajišťujícími i relativně těžkému stroji velkou obratnost a se sníženým radarovým odrazem zepředu.

Této varianty si Čína objednala 24 kusů, protože má podle South China Morning Post zřejmě problémy s dotažením vývoje letadla páté generace J-20.

Rusko jich objednalo stovku, protože má samo potíže se svým letounem páté generace Su-57. Čína provozuje také 59 ze 78 dodaných Suchojů Su-27, přičemž dalších 440 jich bylo vyrobeno v licenci pod označením J-11. Čína z nich vyvinula vlastní variantu J-16. Ta však nemá vektorovatelný tah motorů. Čína má také 73 strojů Suchoj Su-30MMK.

Sestřelený letoun byl navíc prý na misi, jejímž cílem mělo být likvidovat nebo potlačit systém ukrajinské protivzdušné obrany. Ani relativně vyspělá elektronika ale není schopna dobře ochránit stoje letící v menší výšce před ručními protiletadlovými střelami kategorie MANPADS, jako jsou střely Igla, Stinger nebo Starstreak.

Sestřelili jsme u Oděsy dva ruské suchoje, hlásí Ukrajinci

Evropa

Suchoj byl podle tvrzení japonského experta Takahašiho Kosukeho citovaného serverem Bulgarian Miliarry sestřelen polskou střelou PIORUN ráže 72 mm. Údajně s ním měl být sestřelen i jeden Suchoj Su-24 (není však potvrzeno, že by tyto vyřazované obdoby evropských strojů Panavia Tornado byly na Ukrajině vůbec nasazeny), jeden bitevní Suchoj Su-25 a jeden bitevní vrtulník Mil Mi-24.

Systémy PIORUN, jejichž rakety mají infračervené navádění, byly na Ukrajinu dodány, ale není jasné v jakém počtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám